X 
Eurovision stiri: 524
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4014

MAE al Rusiei a reacţionat la declaraţiile vicepremierului moldovean

11 mar. 2014,, 17:21   Societate
8924 5
Foto: vybor.md
Departamentul pentru informaţie şi presă al MAE al Rusiei a publicat astăzi pe site-ul ministerului un comentariu oficial, în legătură cu declaraţiile la un post de televiziune a reprezentantului politic al Moldovei în cadrul negocierilor privind reglementarea transnistreană, vicepremierului Eugen Carpov. Ritorica funcţionarului moldovean, care chema întotdeauna la calm în relaţiile cu presa, a trezit nedumerirea Ministerului rus de Externe.

„Deoarece Rusia a fost supusă iarăşi unei învinuiri, credem că va fi oportun să reproducem afirmaţiile făcute în repetate rînduri la negocieri, - se arată în comentariu. – La situaţia de azi, Moldova deja a decis pentru ea problema privind viitorul Transnistriei. Viziunea Chişinăului se conţine în Legea cu privire la prevederile de bază privind statutul special al localităţilor din stînga Nistrului (Transnistria)”, adoptată pe 22 iulie 2005 de Parlamentul Moldovei, practic, unanim – 100 de deputaţi din cei 101 au votat „pentru” şi doar o deputată s-a abţinut, considerînd acest act legislativ „prea liberal” pentru regiunea rebelă. Dacă facem abstracţie de lexicul diplomatic şi de şiretenie, atunci pentru Moldova este vorba despre o simplă extindere a prevederilor acestei legi pe malul stîng, ignorînd total opinia Tiraspolului. Apelurile partenerilor moldoveni de a ne face că această lege nu există, nu pot avea o reacţie aşteptată. Iar în condiţiile cînd una dintre părţi a soluţionat deja problema pentru ea, toate discuţiile pe această temă amintesc, mai degrabă, polemicile scolaştilor despre faptul cîţi draci pot încăpea pe un vîrf de ac”.

MAE al Rusiei şi-a exprimat poziţia şi privind ideea de a ridica statutul UE şi SUA la negocieri de la observatori pînă la mediatori, propusă în repetate ori de vicepremieruil Carpov.

„Formatul de negocieri al „Reuniunii permanente privind problemele politice în cadrul procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană”, numit pe scurt formatul „5+2”, a fost stabilit nu doar în virtutea unor cauze istorice, politice şi practice, dar are o filozofie internă, potrivit căreia o soluţie viabilă poate fi identificată doar de părţile cu drepturi egale în conflict – Moldova şi Transnistria. Ceilalţi participanţi ai negocierilor pot doar să contribuie la aceste căutări şi să garanteze realizarea compromisurilor atinse. Desigur, procesul negocierilor politice, ca orcie proces viu, ce se dezvoltă, poate fi suspus transformării. Însă, în primul rînd, pentru aceasta este necesar consensul tuturor participanţilor, iar în al doilea rînd, oare e momentul potrivit acum, cînd contactele dintre părţi abia încep să aducă primele roade, să discutăm problemele statutului participanţilor, cu alte cuvinte – problemele „de prestigiu”, de formă, dar nu de de conţinut?”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?