Eurovision stiri: 517
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Regulile de intrare şi şedere fără vize în UE pentru cetăţenii Republicii Moldova

11 mar. 2014,, 16:02   Societate
25290 0
Foto: tribuna.md
Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Iulian Groza a explicat regulile de intrare şi şedere a cetăţenilor Republicii Moldova în ţările din Uniunea Europeană, după abolirea vizelor.

Potrivit agenţiei "Infotag", Groza a scris despre aceasta pe pagina sa din reţelele de socializare. Diplomatul a precizat că termenul de şedere legală fără viză în ţările UE constituie 90 de zile pe parcursul a şase luni, cetăţenii Republicii Moldova vor putea călători fără vize în toate statele UE cu excepţia Marii Britanii şi Irlandei, dar şi în ţări care nu sînt membre ale UE, dar fac parte din zona Schengen (Elveţia, Norvegia şi Islanda). Regimul fără vize va fi valabil doar pentru deţinătorii de paşapoarte biometrice; pentru ceilalţi obţinerea vizelor va rămîne o condiţie obligatorie pentru intrarea în Schengen.

"Regimul fără vize nu le va acorda moldovenilor dreptul la muncă. Dacă în perioada şederii într-un stat din Uniunea Europeană cetăţeanul Republicii Moldova va reuşi să se înţeleagă în privinţa unui contract de muncă sau de studii şi să-l semneze, acesta va putea solicita autorităţilor ţării acordarea permisului de muncă (vizei pe termen lung)", notează Groza.

Cetăţenii moldoveni, după abolirea vizelor, care vor depăşi termenul de şedere legal pe teritoriul UE, vor fi sancţionaţi prin amenzi de pînă la 3000 euro sau interdicţia de a intra în zona Schengen pe termen de pînă la cinci ani.

"La călătoriile în UE moldovenii vor trebui să răspundă la întrebările poliţiei despre scopul călătoriei lor, termenul de şedere presupus, dar şi să dovedească că dispun de mijloace financiare suficiente. Întrebările vor fi puse selectiv, pentru a preveni cazurile de migraţiune ilegală. Regimul de deplasare fără vize în interiorul zonei Schengen nu subînţelege cerinţe noi pentru cetăţenii Republicii Moldova comparativ cu cele în vigoare", explică Groza.

La 20 februarie, Parlamentul European a decis liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova. Decizia va intra în vigoare imediat ce va fi aprobată de Consiliul Uniunii Europene. Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a declarat săptămîna trecută că cetăţenii moldoveni vor putea beneficia de regimul fără vize chiar de la începutul verii.

Reprezentanţii UE au menţionat în repetate rînduri că autorităţile moldovene trebuie să realizeze activităţi de informare în rîndul cetăţenilor, pentru a le explica modul de aplicare a regimului fără vize, dar şi restricţiile la termenele de şedere în UE şi interdicţiile de angajare. Necesitatea explicaţiilor se explică şi prin faptul că oponenţii integrării europene scriu activ în reţelele de socializare că "regimul fără vize nu le oferă nimic cetăţenilor Republicii Moldova, pentru că aceştia trebuie să prezinte la frontieră aceleaşi acte ca şi la obţinerea vizei la ambasadele statelor UE".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?