Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4011

Ce se întîmplă în PDM? Opinia unui expert

14 feb. 2014,, 12:31   Politică
11183 19
Foto: noi.md
Deciziile drastice ale conducerii Partidului Democrat din ultimele zile, privind excluderile din partid, denotă că formațiunea a început să se pregătească intens de alegerile parlamentare din acest an și dorește să-și curețe imaginea publică. Opinia aparține analistului politic Anatol Țăranu și a fost exprimată pentru NOI.md, în contextul evenimentelor recente din interiorul Partidului Democrat.

Deși califică drept întîrziată decizia retragerii deputatului Valeriu Guma din PD, dar și din Parlament, analistul precizează că acest lucru era absolut necesar. Potrivit lui, atît plecarea lui Guma, cît și excluderea celor patru membri ai PD care au participat la referendumul din Găgăuzia, nu sînt acțiuni întîmplătoare, dar fac parte dintr-un plan bine coordonat de conducerea PD.

„PD se pregătește intens de alegerile parlamentare, iată de ce conducerea partidului a și luat decizia de a-și curăța imaginea publică, pentru a se debarasa de cozile care ar putea împiedica obținerea unor rezultate bune la alegeri. Este un plan bine gîndit. În cazul lui Guma a fost o decizie luată cu întîrziere, dar a fost o cerință acută și absolut necesară pentru partid. Ceea ce s-a întîmplat va avea un efect benefic asupra imaginii PD”, a explicat Țăranu.

În contextul în care eliminarea din partid a celor patru membri ai PD a fost realizată la propunerea lui Vlad Plahotniuc, deși anterior Lupu declara că nimeni dintre organizatorii plebiscitului din Găgăuzia nu va fi tras la răspundere, expertul nu exclude prezența anumitor divergențe de opinii în interiorul partidului, lucru care i se pare firesc. În această ordine de idei, analistul a precizat că Plahotniuc este unul dintre liderii adevărați ai PD și are un cuvînt greu de spus în cadrul partidului.

Întrebat dacă există motive pentru a da curs zvonurilor vehiculate în presă, privind plecarea lui Vlad Plahotniuc și a lui Andrian Candu din PD, analistul a opinat că ambii politicienii și-au construit deja o imagine solidă în cadrul partidului și că, deocamdată, nu vede motive pentru care aceștia s-ar retrage.

„Atît Plahotniuc, cît și Candu au investit prea mult în acest partid. Candu a fost activ la conducerea Parlamentului, Plahotniuc este puternic legat de acest partid. Așa că, deocamdată, nu există indici clari care să confirme asemenea intenții”, a subliniat expertul.

Menționăm că ieri, în cadrul ședinței Consiliului Național Politic al PD, a fost votată excluderea din partid a membrilor PD care au participat la referendumul din Găgăuzia, considerat ilegal de autorităţile de la Chişinău. Printre cei patru este şi preşedintele Adunării Populare – Dmitri Constantinov.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?