Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Ministrul Justiției critică declarațiile președintelui CSM

11 feb. 2014,, 11:25   Societate
3560 1
Foto: noi.md
Declarația președintelui interimar al Consiliului Superior al Magistraturii privind lipsa judecătorilor corupți în Republica Moldova a stîrnit reacții aprinse din partea ministrului Justiției, Oleg Efrim. Oficialul l-a contrazis vehement pe președintele CSM, precizînd, într-un articol postat pe blogul său, că fenomenul corupției există în sistemul judecătoresc din Moldova și că Guvernul încearcă să lupte cu acesta.

„A fost dificil să accelerez turațiile toleranței mele pentru a putea citi pînă la capăt aceste afirmații. Mai mult decît atît, m-am simțit lipsit de scopuri pentru care atît de mult pledează acest guvern, de a avea o justiție incoruptă și neservilă unor interese înguste. Or, toate aceste inițiative pe care le promovăm cu atîta dificultate ar fi lipsite de sens și rațiune, dacă fenomenul nu ar exista în justiție și ar fi doar o imaginație efemeră a cetățenilor”, a precizat Efrim.

Ministrul a criticat argumentele aduse de Dumitru Visternicean în susținerea poziției sale privind lipsa judecătorilor corupți, precizînd că prezumția nevinovăției sau lipsa de condamnări a judecătorilor nu vorbesc neapărat despre integritatea sistemului judecătoresc. Oleg Efrim s-a arătat indignat și de faptul că președintele CSM a luat o poziție confortabilă în problema corupției.

„Din perspectiva vulnerabilităţii faţă de fenomenul corupţiei, dar şi a impactului social, sectorul justiţiei rămîne a fi unul dintre cele mai sensibile şi vizibile domenii în acest sens. Necesitatea de a elabora şi a implementa un set de politici adecvate de prevenire şi combatere a corupţiei în acest sector este imperativă. Toate acestea pentru a-i scoate din zona de confort pe cei care se simt prea confortabil de a da vina pe presa care difuzează cazuri de presupuse acte de corupție lipsite de condamnări și de aplicabilitatea prea confortabilă a principiului prezumției de nevinovăție”, mai explică Efrim.

Ministrul Justiției a lansat și un îndemn la adresa tuturor judecătorilor din sistem de a-și asuma eșecurile, pentru a avea mai multă credibilitate în fața opiniei publice.

Menționăm că președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dumitru Visternicean, a declarat recent că în sistemul judecătoresc din Moldova nu există magistrați corupți și că sistemul nu necesită a fi curățat.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?