X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4015

Laurent Fabius: Votul elvețian privind imigrația este o 'veste proastă' pentru Europa

10 feb. 2014,, 16:00   Externe
4603 0
Foto: agerpres.ro
Votul elvețian în favoarea unei limitări a imigrației este o 'veste proastă' pentru Europa, a apreciat luni ministrul de externe francez Laurent Fabius, care a subliniat că Uniunea Europeană va trebui să-și revizuiască relațiile cu Elveția, relatează AFP.

'Este un vot îngrijorător deoarece semnifică faptul că Elveția dorește să se replieze și este paradoxal deoarece Elveția realizează 60% din comerțul său exterior cu UE', a subliniat șeful diplomației franceze pentru postul de radio RTL.

'Este o veste proastă în opinia mea atît pentru Europa, cît și pentru elvețieni deoarece Elveția se închide în ea însăși'', a declarat el, adăugînd că 'singură această țară nu reprezintă o putere economică semnificativă'.

'Vom revizui relațiile noastre cu Elveția' după decizia elvețienilor de a introduce cote de imigrație, a adăugat Laurent Fabius. 'Din 1999 există acorduri cu Elveția care se referă în special la libera circulație a lucrătorilor și la multe alte elemente și există o clauză numită 'ghilotină' — dacă unul dintre elemente este sub semnul întrebării, totul cade și trebuie renegociat', a mai spus oficialul francez.

Electorii elvețieni au spus 'da' duminică, cu o majoritate de 50,3%, pentru limitarea imigrației, ceea ce este considerat de clasa politică națională drept o ''lovitură fulgerătoare'' și o respingere, dar mai ales un salt în necunoscut pentru relațiile Elveției cu Europa.

Comisia Europeană și-a exprimat, de asemenea, regretul față de decizia elvețienilor de a introduce cote de imigrație și a avertizat că va 'examina implicațiile acestei inițiative asupra ansamblului relațiilor dintre UE și Elveția'.

În Franța, partidul de extremă dreapta Frontul Național, condus de Marine Le Pen, a salutat 'luciditatea poporului elvețian'.

Elvețienii au decis duminică, prin referendum, să limiteze accesul pe piața muncii din țara lor pentru cetățenii statelor din Uniunea Europeană, prin introducerea unor cote de imigrație.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?