Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Chişinăul şi Tiraspolul vor continua dialogul privind problemele economice pe 18 februarie

10 feb. 2014,, 13:20   Societate
2983 0
Foto: trm.md
Subiecte de interacţiune economică între Moldova şi Transnistria au devenit unele dintre cele mai importante în cadrul întrevederii de vineri, la Tiraspol, a reprezentanţilor politici ai părţilor – Eugen Carpov şi Nina Ştanski.

Surse din cadrul Biroului pentru reintegrare au comunicat agenţiei „Infotag” că, pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă agenţii economici de pe ambele maluri ale Nistrului, părţile au convenit să desfăşoare pe 18 sau 19 februarie o şedinţă a grupurilor de experţi pentru chestiuni economice cu participarea reprezentanţilor politici şi partenerilor în cadrul formatului 5+2.

Partea transnistreană, în particular, este preocupată de modificările operate la Codul fiscal al Republicii Moldova, care vizează introducerea accizului la import în privinţa unui şir de mărfuri. Tiraspolul consideră că măsurile luate vor avea un impact negativ asupra economiei transnistrene – vor duce la scumpirea produselor şi, prin urmare, la pierderea competitivităţii întreprinderilor de stat.

Nina Ştaski a spus în cadrul unui briefing susţinut după şedinţă că doar alcoolul etilic importat se va scumpi de opt ori.

„Dacă cineva consideră că astfel pot fi purtate discuţii şi atinse compromisuri privind instrumentele de schimb de informaţie, mă tem că este o cale contraproductivă, deoarece această cale Moldova şi Transnistria au trecut-o nu o dată şi finalul acesteia, din păcate, a fost fără succes”, a menţionat Ştanski.

Carpov a explicat că accizul a fost introdus pentru agenţii economici de pe ambele maluri ale Nistrului şi are ca scop contracararea contrabandei.

De asemenea, a fost discutată situaţia şcolilor moldoveneşti din Transnistria, cu predare în limba de stat.

Carpov a îndemnat partea transnistreană să se abţină de la acţiuni unilaterale în privinţa şcolilor, care vor duce la înrăutăţirea condiţiilor de activitate ale acestora, subliniind că orice întrebări apărute trebuie soluţionate prin intermediul dialogurilor în cadrul mecanismelor existente.

Reprezentantul Transnistriei, de asemenea, şi-a exprimat speranţa că experţii se vor aşeza la masa de negocieri şi vor continua dialogul pentru ca „activitatea administrativ-economică a şcolilor să devină mai transparentă”.

Aceasta consideră anormală „transportarea sumelor mari de bani în saci de gunoi, în portbagaj”.

Pe 5 februarie miliţienii transnistreni au reţinut automobilul în care se afla directorul unui liceu din Tiraspol. În portbagajul autoturismului au fost găsiți peste 100 de mii de lei, destinați pentru achitarea salariilor pedagogilor. Oamenii legii au considerat această sumă de bani contrabandă şi au confiscat-o. Autorităţile regiunii doresc să oblige şcolile moldoveneşti să activeze conform legilor autoproclamatei RMN şi să achite impozitele la bugetele locale, fapt căruia se opune Chişinăul oficial.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?