Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4022

Rezultatele referendumului din Găgăuzia erau previzibile – opinie

4 feb. 2014,, 10:01   Societate
4004 3
Foto: noi.md
„Ţinînd cont de pornirile rusofile din Găgăuzia, rezultatele referendumului de duminică erau previzibile”, susţine analistul politic Anatol Ţăranu.

Solicitat de „Infotag” să comenteze rezultatele preliminare ale referendumului, expertul a menţionat că acestea nu sînt ieşite din comun, precizînd că „ele reprezintă opinia a doar 3% din populaţie”.

„Eu consider că adepţii aderării Republicii Moldova la Uniunea Vamală sînt mai mulţi, problema este că acest referendum nu are valoare juridică. Acum, politicienii din Găgăuzia, insistînd asupra organizării referendumului, au provocat o nouă criză politică şi au readus în actualitate sindromul separatismului”, a spus Ţăranu, precizînd că „deja se observă o reizbucnire a tendinţelor separatiste în regiune, fapt ce îngrijorează”.

Expertul este de părere că rezultatele referendumului vor contribui la consolidarea partidelor proeuropene şi a etnicilor moldoveni, care niciodată nu au privit cu ochi buni separatismul din Găgăuzia.

„Rezultatele referendumului reprezintă pentru aceştia un semnal clar că trebuie să se consolideze, astfel încît majoritatea să nu fie condusă de minoritate”, afirmă expertul Anatol Ţăranu.

Datele preliminare ale referendumului de duminică arată că pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan s-au pronunţat aproape 98,47%, iar 1,52% - împotrivă. În același timp, pentru aderarea la Uniunea Europeană s-au pronunţat 2,77% dintre participanţii la plebiscit, iar 97,22% - împotrivă.

În ceea ce priveşte independenţa Găgăuziei, 98,9% dintre participanţii la referendum s-au pronunţat pentru statutul amînat, iar 1,1% - împotrivă.

Prezenţa la urnele de votare la referendumul desfăşurat duminică în Găgăuzia, dar declarat ilegal la Chişinău, a fost de peste 70%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?