Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4011

Presa: Curtea a anulat referendumul privind ieșirea Găgăuziei din componența Moldovei

8 ian. 2014,, 12:04   Societate
6858 9
Foto: ayin-acik.com
"Decizia de a organiza un referendum este ilegală, pentru că nu ține de competența Adunării Naționale a Găgăuziei", - se spune în decizia instanței de judecată.

Cu toate acestea, mai mulți deputați au declarat reporterilor că nu se vor supune deciziei instanței . " Noi știm că instanțele noastre sînt politizate, aupra lor se exercită presiuni. Consider că este o decizie politică și vom insista pe referendum", -a declarat deputatul Roman Tiutin, transmite ITAR -TASS.

Potrivit deciziei Adunării Naționale, acest pas al său a fost determinat de "politica deschisă a guvernului României îndreptată spre absorbția republicii, cu complicitatea deschisă și sprijinul înalților funcționari și organelor de stat din Republica Moldova".

Săptămîna trecută, președintele României, Traian Băsescu, într-un discurs difuzat pe posturile locale de televiziune a spus că în 2014 este necesar de declarat deschis că Moldova este pămînt românesc."Această țară nu s-a născut simultan cu Pactul Molotov-Ribbentrop, ea are o istorie, cultură, limbă asociată cu România și poporul român", - a spus Băsescu .

Această declarație a fost dur criticată la Chișinău și București. Potrivit prim-ministrului R. Moldova, Iurie Leancă, astfel de declarații destabilizează situația politică din țară.

Amintim ca autoritățile Autonomiei Teritoriale "Gagauz Yeri" (Găgăuzia) întenționează să petreacă la începutul lunii februarie un referendum consultativ.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?