Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Nina Ștanski: „5+2” este singurul format de negocieri funcţional, la etapa actuală

30 dec. 2013,, 16:28   Societate
4476 1
Foto: eurasianews.md
„Formatul „5+2” la etapa aceasta este singurul format de negocieri funcţional”, consideră ministrul afacerilor externe al autoproclamatei RMN, reprezentantul politic al Transnistriei la negocierile pentru reglementarea transnistreană „5+2”, Nina Ştanski.

Potrivit agenţiei „Infotag”, într-un interviu oficial acordat agenţiei de presă din regiune „Novosti Pridnestrovia”, Ştanski a precizat însă că aceasta nu înseamnă că Moldova, ca şi Transnistria, nu poate purta negocieri cu partenerii săi strategici sau un dialog bilateral una cu cealaltă.

Ştanski nu a exclus că „în viitor părţile vor reuşi să lanseze negocierile la un nivel mai înalt, dar acum este extrem de prematur să se vorbească despre aceasta”.

„S-a produs fixarea formatului „5+2”, anul trecut, cu un algoritm clar în care sînt consemnate părţile (Transnistria şi Moldova), participanţii la acest format, statutul pe care îl au observatorii şi competenţa acestora. În acesta este fixată egalitatea părţilor, fapt care, în viziunea mea, creează o construcţie trainică. Să nu uităm de iniţiativele unor ţări de includere a lor în formatul de negocieri, de schimbare a statutului observatorilor. Toate acestea nu au contribuit la un dialog constructiv, ci a impus negocieri despre negocieri. Singura soluţie înţeleaptă în situaţia de faţă este, în viziunea mea, aceea că toţi participanţii la formatul „5+2” au decis să pună punctul”, a subliniat negociatoarea tiraspoleană.

Nina Ştanski a calificat copreşedinţia sîrbo-elveţiană a OSCE, din anul 2014, drept „un format dublu unic”.

„Cu ce are legătură aceasta – această intrigă, cred eu, va mai fi dezvăluită, dar eu văd posibilităţi suplimentare în dubla preşedinţie. O asemenea îmbinare a experienţei, de asemenea, ne va ajuta, deşi nu trebuie să uităm că, precum nu ostenesc să repete colegii noştri din Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei, „cheia” pentru reglementarea transnistreană se află totuşi la Tiraspol şi la Chişinău, şi nici chiar diplomaţia cea mai talentată, nici cele mai exersate instrumente, acceptate în alte procese de rezolvare paşnică, nu vor putea deveni eficiente, dacă aceste părţi nu vor fi interesate de căutarea soluţiilor de compromis. Altfel, orice preşedinţie se poate dovedi absolut nefuncţională”, a declarat Ştanski.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?