X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4027

BERD: Gestionarea sectorului financiar al Moldovei se confruntă cu un șir de probleme

23 dec. 2013,, 14:37   Economie
4477 0
Foto: esp.md
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a declarat că gestionarea sectorului financiar al Republicii Moldova are de suferit din cauza unui șir de probleme, transmite NOI.md.

În Raportul privind procesul de tranziție în anul 2013, elaborat de BERD, se menționează că atunci cînd s-au confruntat cu o rezistență politică activă, autoritățile nu au putut asigura respectarea cerințelor înăsprite față de gestionarea activității bancare. Astfel, la începutul anului 2013, a fost achiziționată o cotă cumulativă considerabilă în capitalul ”Moldova Agroindbank” (cea mai mare bancă a țării) fără acordul prealabil în scris al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), cum prevede Legea privind instituțiile financiare și piața valorilor mobiliare, adoptată în anul 2012.

Potrivit BERD, o altă tranzacție netransparentă a fost efectuată în septembrie 2013, atunci cînd statul a permis unei companii private puțin cunoscute să achiziționeze în cadrul procesului de recapitalizare a pachetului de acțiuni al ”Băncii de Economii” – a patra după mărime bancă din Moldova. Experții BERD menționează că BNM încearcă să elaboreze un sistem de control complex, care i-ar permite să treacă la monitorizarea bancară bazată pe evaluarea riscurilor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?