X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

În Moldova calitatea producției alcoolice va fi verificată de către o comisie de degustare, prin metoda organoleptică

17 dec. 2013,, 12:43   Economie
4306 0
Foto: qmagazine.ro
În Republica Moldova calitatea berii și producţiei alcoolice va fi verificată de către Comisia Centrală de Degustare, prin metoda organoleptică, comunică NOI.md.

Acest lucru este prevăzut de Regulamentul cu privire la procedura de organizare şi verificare a calităţii produselor alcoolice prin metoda organoleptică, adoptat astăzi de către Guvernul Republicii Moldova.

Documentul conține condițiile și cerințele faţă de modul de organizare şi de efectuare a procedurilor de evaluare, a organizării și desfășurării procedurii de verificare, prin metoda organoleptică a calităţii berii și băuturilor alcoolice: alcoolului etilic, vodcii, brandy-ului, distilatelor de altă origine decît cea viticolă, rachiurilor, aperitivelor, balsamurilor, lichiorurilor, băuturilor slab alcoolice, precum şi termenii şi criteriile de evaluare organoleptică.

Comisia Centrală de Degustare va fi instituită la ordinul ministrului Sănătăţii. Aceasta va fi constituită din 21 de persoane. Selectarea membrilor se va face în bază de concurs, din rîndul specialiştilor cu experienţă în domeniu de cel puţin 5 ani. Deciziile luate de către Comisie în ce priveşte evaluarea calităţii producţiei alcoolice vor avea titlu de recomandare. Proiectul a fost elaborat de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare în scopul de a stabili inofensivitatea producției alcoolice şi pentru a asigura protecţia drepturilor consumatorului.

Pentru a determina calitatea băuturilor alcoolice, fiecare degustător va primi o fişă de analiză senzorială, pe care îşi va indica numele. Totodată, acesta va trebui să dea o apreciere: aspectului exterior (limpiditate, efervescenţă); culorii; aromei (buchet); gustului și caracterului tipic al băuturii. La aprecierea calităţii mostrelor se va aplica o scară de zece puncte, iar pentru fiecare tip de băutură a fost stabilit un punctaj minim pe care trebuie să-l obţină. Pentru aprecierea calităţii berii scara va fi de 21 de puncte. Regulamentul mai prevede că ședinţele de degustare deschise se vor efectua la o masă comună, la care se vor discuta şi caracteristicile mostrelor analizate, acestea din urmă vor fi însoţite, la rîndul lor, de o informaţie succintă despre tipul de produs, dar şi despre producător.

Cei care nu vor fi mulțumiți de decizia Comisiei, o vor putea contestata în termen de cinci zile de la data eliberării rezultatului solicitantului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?