Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

Julia Otto: BERD vede potenţial în Republica Moldova

26 noi. 2013,, 15:15   Societate
5224 0
Foto: infomarket.md
"BERD nu va reduce volumul investiţiilor în Republica Moldova, deoarece vede potenţial în această ţară", susţine Julia Otto, şefa Reprezentanţei BERD în Moldova.

Potrivit Agenţiei "Infotag", într-un interviu acordat în exclusivitate revistei Profit, Julia Otto a declarat că "în 2014 investiţiile vor fi la nivelul anului curent, adică circa 100 de milioane de euro". Oficialul afirmă că în 2011 Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a investit în Republica Moldova 70 de milioane de euro, în 2012 cifra a fost de 100 de milioane de euro, iar pentru anul curent sînt prognozate investiţii de 120 de milioane de euro.

"De fapt, nu suma în sine, ci proiectele care stau în spatele acestor cifre sînt cel mai important lucru atît pentru BERD, cît şi pentru Republica Moldova. Pentru noi cel mai important criteriu este utilitatea şi impactul proiectelor. Încercăm să menţinem acelaşi volum de finanţare, deoarece vedem potenţial în Moldova", a spus Julia Otto.

Şefa Reprezentanţei BERD a dat drept exemplu noul program de reabilitare a drumurilor în valoare totală de 300 mil. euro semnat în iunie 2013 şi finanţat împreună cu BEI. "Este cea mai mare investiţie în Moldova, de care BERD este foarte mândră. €150 mil. vor fi alocate de BERD, şi alte €150 mil. de BEI", susţine Julia Otto.

Oficialul BERD s-a arătat mulţumită de răspunsul sectorului corporativ la proiectul MoSEFF - Linia de Finanţare pentru Eficienţă Energetică în Moldova, în care BERD a investit deja 42 mil. euro în două linii de creditare consecutive. În octombrie 2012, BERD lansat un proiect similar în valoare de 32 mil. euro pentru sectorul rezidenţial.

Julia Otto a lăudat, de asemenea, rezultatele proiectului care a avut drept scop informarea persoanelor care primesc remitenţe despre avantajele păstrării economiilor în bănci.

"Moldovenii care primesc remitenţe au fost foarte receptivi la acest proiect implementat cu ajutorul BERD. În total, băncile au reuşit să atragă $8,47 mil. timp de 10 luni. Aceasta a fost cea mai mare sumă atrasă în cele şase ţări în care au fost implementate proiecte similare: Armenia, Georgia, Kârgâzstan, Moldova şi Tadjikistan, Azerbaidjan", a relatat Julia Otto.

Oficialul BERD a declarat că a văzut entuziasm din partea celor patru bănci cu care BERD a cooperat - MAIB, Banca Socială, Mobiasbancă şi Moldindconbank.

"Ne-am dori însă ca la această iniţiativă să adere şi alte bănci. În Moldova, sunt 14 bănci şi ideal ar fi ca toate băncile care lucrează cu retail-ul să adere la acest proiect", a adăugat oficialul. (Varianta integrală a interviului cu Julia Otto o puteţi citi în numărul din noiembrie al revistei Profit).
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?