Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

BNM elaborează măsuri de modificare a cerinţelor faţă de noii acţionari ai băncilor

26 noi. 2013,, 10:05   Economie
3954 1
Foto: tribuna.md
Banca Naţională a Moldovei (BNM) elaborează măsuri de modificare a cerinţelor faţă de noii acţionari ai băncilor, a comunicat luni viceguvernatorul BNM, Ema Tăbîrţă, comentînd raportul BERD pe anul 2013 privind ţările cu economii în tranziţie, în care sînt menţionate "posibilităţile limitate" ale BNM de a promova o politică eficientă în raport cu noii acţionari ai băncilor.

Solicitată de agenţia "Infotag", responsabila a amintit că Moldova este membră a unui comitet internaţional de combatere a corupţiei şi finanţării terorismului.

"Ei au 12 recomandări ce identifică necesitatea ca băncile să afle cine este viitorul client al lor, care sînt deţinătorii de drepturi din spatele acestuia", a spus ea.

"În prezent, în Moldova legea le permite tuturor să participe la cumpărarea acţiunilor, fără să le impună restricţii acţionarilor în limita de pînă la 5% din pachetele achiziţionate. Peste hotare această cerinţă pentru acţionar devine aplicabilă, dacă aceştia procură 10% din acţiuni şi mai mult. Limita noastră este mult mai mică, dar avînd în vedere faptul că ţara are o economie în tranziţie, mecanismele funcţionale de control asupra mişcării banilor lipsesc, sistemul de rapoarte şi cerinţele faţă de client sînt slabe, nu este vorba despre micşorarea limitei. Fărîmiţarea într-o mulţime de acţionari, deţinători de cote sub 5%, nu va da nimic", a opinat viceguvernatorul BNM.

Tăbîrţă a explicat că strategia pe care o elaborează BNM va permite să se afle dacă acţionarul nou este într-adevăr cumpărătorul acţiunilor.

"Şi problema constă nu doar în existenţa sau lipsa legilor sau a regulamentelor, e nevoie de rigori clare faţă de acţionarii noi. Este un soi de date care permite urmărirea întregului lanţ al tranzacţiilor de cumpărare a acţiunilor la băncile comerciale", a mai spus viceguvernatorul BNM.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?