Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 510

Parlamentul Ucrainei va decide pe 21 noiembrie soarta integrării europene a țării

20 noi. 2013,, 09:30   Externe
3527 1
Foto: itar-tass.com
Parlamentul ucrainean, aflat sub presiunea Uniunii Europene, va examina din nou o lege privind transferul opozantei încarcerate Iulia Timoșenko în străinătate pentru a primi îngrijiri medicale, o condiție pusă de Bruxelles în perspectiva semnării Acordului de asociere cu UE cu ocazia summitului de săptămîna viitoare de la Vilnius, relatează marți France Presse.

După o reuniune luni seară a unui grup de lucru parlamentar pentru a redacta un text de compromis, Partidul Regiunilor al președintelui Viktor Ianukovici, ce deține majoritatea în parlament, a lăsat de înțeles că nu va aproba marți 'legea Timoșenko'. Iulia Timoșenko ispășește în prezent o pedeapsă de șapte ani de închisoare pentru abuz de putere și a fost spitalizată în aprilie 2012 din cauza unei hernii de disc.

'Facțiunea noastră nu va vota proiectele de lege existente pentru că ele sînt categorice și conțin multe contradicții', a declarat luni seară Grigori Smitiuk, deputat al Partidului Regiunilor, pentru postul de televiziune Kanal 5. Andri Șevcenko, reprezentant al partidului Batkivșcina al lui Timoșenko, a afirmat la rîndul său că 'nu există niciun motiv de a fi optimiști', potrivit publicației online Ukrainska Pravda.

Emisarii europeni, fostul președinte polonez Alexander Kwasniewski și fostul președinte al Parlamentului European Pat Cox, care au asistat la 13 noiembrie la precedentul eșec în legislativul ucrainean înainte de revenirea în Ucraina marți. 'Sîntem pregătiți să facem totul pentru a asigura succesul', a anunțat Cox.

Pe de altă parte, cancelarul german Angela Merkel, a cărei țară este pregătită să o primească pe Timoșenko pentru a-i acorda îngrijiri medicale, a pus la îndoială luni dorința Kievului de a obține Acordul de asociere cu UE, ce se află pe ordinea de zi a Parteneriatului Estic la summitului din 28-29 noiembrie de la Vilnius. 'Vreau să subliniez din nou că așteptăm măsuri credibile din partea Ucrainei pentru a crea condițiile unei semnări a Acordului de asociere. Și nu oricînd, ci acum', a spus ea.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?