Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Uniunea Civică pentru Democraţie Directă propune modificarea sistemului electoral în Moldova

16 oct. 2013,, 14:47   Societate
3301 0
Foto: noi.md
Uniunea Civică pentru Democraţie Directă propune să fie modificat sistemul electoral în Moldova şi deputaţii să fie aleşi pe circumscripţii uninominale, astfel contribuind la "lupta împotriva corupţiei şi a mituirii oficialilor".

Activistul pentru drepturile omului, Ruslan Popa, a anunţat miercuri, în cadrul conferinţei de presă susţinute la Agenţia "Infotag", despre crearea Uniunii Civice pentru Democraţie Directă (UCDD), al cărei scop este de a le oferi cetăţenilor ţării posibilitatea să-şi aleagă în mod direct reprezentanţii în parlament, excluzînd votarea pe listele de partid.

"În anii de independenţă a Moldovei situaţia social-economică doar se înrăutăţeşte. Indiferent de culoarea celor care se află la putere – albaştri, roşii sau verzi – ţara e în declin şi se poate spune cu certitudine că problema puterii ţine de partidele care sînt sponsorizate de către businessmeni", a spus Popa.

Potrivit acestuia, "formaţiunile politice nu pot exista din contul cotizaţiilor de membru şi, în această situaţie, le vin în ajutor antreprenorii, care cer în schimb apărarea propriilor interese. Ca rezultat, cetăţenii tot mai mult sînt decepţionaţi de partide şi renunţă să participe la alegeri".

Popa a comunicat că propunerile înaintate se deosebesc de proiectele legislative anterioare cu privire la modificarea sistemului electoral, întrucît prevăd un mecanism de protecţie împotriva actelor de corupţie.

"Este necesar să le fie oferită cetăţenilor posibilitatea de a-și revoca reprezentantul. O asemenea practică exista pe timpul URSS, cînd alesul poporului, care trăda interesele alegătorilor, era rechemat şi se organizau alegeri anticipate. Oligarhii nu vor fi interesaţi să mituiască deputaţii, pentru că aceştia ar putea fi destituiţi înainte de expirarea mandatului", a spus Popa.

Un alt reprezentant al UCDD, Grigore Covalenco, a subliniat că anume lipsa unui mecanism de protecţie a determinat mituirea multor demnitari.

"Votînd pe liste de partid, cetăţenii aduc la putere persoane care nu au capacitatea şi dorinţa de a apăra interesele ţării", a spus Covalenco.

Uniunea civică intenţionează să organizeze mese rotunde, să poarte convorbiri cu reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale şi să organizeze întîlniri cu cetăţenii în raioanele republicii. Mai mult, activiştii consideră necesară discutarea prezentei iniţiative cu autorităţile.

"Sîntem dispuşi să ne întîlnim cu partidele aflate la putere şi cu cele din opoziţie. De asemenea, sîntem receptivi la critică şi sugestii pentru a găsi o soluţie comună", au menţionat ei.

Vorbitorii au atras atenţia asupra faptului că instituirea UCDD a devenit necesară, întrucît Congresul Civic nu a îndreptăţit aşteptările privind controlul asupra autorităţilor şi organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?