X 
Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Acţionarii ВЕМ au ales o nouă componenţă a Consiliului de administraţie

11 oct. 2013,, 16:11   Societate
4821 0
Foto: click.md
Adunarea generală extraordinară a acţionarilor Băncii de Economii (BEM) a ales vineri componenţa nouă a Consiliului de administraţie.

Reporterul special al agenţiei "Infotag", care a participat la eveniment, a transmis că la adunare, din cei peste 1,7 mii de acţionari, au fost prezenţi 34 de acţionari şi reprezentanţi ai acestora, deţinînd 97,2% din acţiunile cu drept de vot. Marii acţionari ai ВЕМ, între care se numără Ministerul Finanţelor, Carmondean Development LTD., Garant Group, Wall Trend Limited, Klassika Asigurări, Vladox Group, Calteco Prim, Tintel Project au propos şase candidaţi pentru Consiliul de administraţie: Stanislav Budza, Mihail Hîncu, Elena Matveeva, Constantin Paladi, Ivan Ursu şi Angela Voronina.

Conform rezultatelor votării, în componenţa consiliului au intrat Paladi (lucrează în prezent la Banca Socială, unde anterior a activat şi noul preşedinte al ВЕМ, Ivan Crivceanschi), Ursu (consilierul preşedintelui ВЕМ), Budza (preşedintele Depozitarului Naţional), Voronina (Ministerul Finanţelor), Matveeva (Ministerul Finanţelor). În calitate de rezervă pentru Consiliul de administraţie au fost aleşi Mariana Covaci (membru al Consiliului de administraţie al companiei Moscow Capital) şi Natalia Tonu (Ministerul Finanţelor).

Adunarea generală a aprobat operarea amendamentelor şi completărilor la statutul ВЕМ, pentru ajustarea acestuia la legislaţia Republicii Moldova.

După plasarea emisiunii de acţiuni închise în valoare de 80,2 mil. lei, la care statul nu a participat, cota acestuia s-a redus de la 56,13% la 33,3%. Totuşi statul este reprezentat prin doi membri în Consiliul de administraţie.

Acţionarii minoritari s-au interesat de ce la adunare nu este prezent preşedintele ВЕМ, Ivan Crivceanschi, despre care au spus că majoritatea acţionarilor băncii, practic, nu îl cunosc.

Un acţionar a propus ca pînă la adunarea următoare acţionarii să fie informaţi despre creditele nerambursabile pe care ВЕМ le-a acordat unor întreprinderi şi companii în care statul este acţionar majoritar.

"Cunosc faptul că această sumă constituie 460 mil. lei. De asemenea, dorim să ştim soarta creditelor pe care banca noastră le-a acordat în off-shor-uri, or, şi suma acestora este impunătoare, de peste 1 mld. lei", a cerut acţionarul.

Acordul final al adunării a fost dat de discursul acţionarului Mihail Ciorici, care a chemat noul Consiliu de administraţie să nu îi împartă pe acţionarii ВЕМ în mari şi mici, şi să dea ascultare propunerilor tuturor acţionarilor băncii.

Ciorici a relevat faptul că angajaţii ВЕМ au cele mai mici salarii pe sistemul bancar. "Această problemă poate fi rezolvată din contul beneficiului pe care banca, după ce va fi capitalizată de acţionarii particulari, trebuie să-l cîştige pentru a-i readuce ВЕМ numele meritat de "prima bancă din Moldova", a încheiat acesta.

În prezent ВЕМ are doi mari acţionari: statul reprezentat prin Ministerul Finanţelor cu 33,3%, şi compania Sisteme Informaţionale Integrate cu 33,38%, condusă de Iana Gadaiciuc (cetăţeană a Rusiei).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?