Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1387
Preşedintele stiri: 4015

Băsescu comentează afirmațiile lui Putin

1 oct. 2013,, 04:12   Politică
13002 12
Foto: realitatea.net
Gestul lui Vladimir Putin de a publica un editorial în New York Times pe tema poziţionării Rusiei faţă de Siria a fost unul "inteligent", apreciază preşedintele României Traian Băsescu. El crede că, dacă Barack Obama ar vrea să scrie un editorial în "Pravda", nu ar fi refuzat.

Preşedintele a explicat duminică, în interviul transmis pe stirileprotv.ro şi gandul.info, şi prudenţa la care a făcut apel în cazul conflictului sirian, precizînd că în analiza sa exista riscul ca Rusia să-şi piardă baza militară din acea zonă şi să "se compenseze" în Transnistria, după modelul Kosovo.

„Avem de tras învăţăminte. Poziţia mea a fost tot timpul prudenţă, prudenţă, prudenţă (...) Aici analiza mea fiind o analiză de risc pentru regiune şi legat de posibilitatea extinderii la nivel regional a conflictului dacă Siria ar fi fost atacată şi a plăţii unui cost de către România. Costul era că în situaţia unui conflict militar, fie numai în Siria, fie numai a unui atac, fie o regionalizare a conflictului există riscul ca Federaţia Rusă să piardă baza militară din Siria şi să se compenseze exact cum cum s-a compensat pentru Kosovo. Pentru Kosovo s-a compensat în Georgia, şi pentru baza din Siria exista în analiza mea posibilitate, deci nu certitudinea, să se compenseze ca prestigiu în Transnistria (...) Schimb pe schimb", a comentat preşedintele Băsescu.

Băsescu a precizat că a înaintat această analiză şi partenerilor României. Şeful statului a susţinut că românii ar fi fost "ridicoli" dacă ar fi îmbrăţişat declaraţiile altor lideri politici, care reclamau "guvernul criminal de la Damasc".

"Astăzi, guvernul aşa-zis criminal, declarat de persoane importante, stă la masă cu Rusia şi America şi negociază acordul de dezarmare chimică", a afirmat Băsescu, precizînd că face referire inclusiv la premierul Victor Ponta, care nu e "scutit de responsabilitate cînd e vorba de politica externă".

Preşedintele a comentat modul în care SUA s-a repliat în cazul conflictului din Siria."Eu, dacă aş fi american, aş spune: datorită ameninţării noastre cu rachete Tomahawk, Asad a acceptat dezarmarea chimică. Deci, poţi să aşezi lucrurile...", a comentat Băsescu, precizînd că nu este vorba de o lecţie către preşedintele SUA.

El a mai precizat că este îngrijorat de diminuarea importanţei ONU şi a Consiliului de Securitate, deoarece tot mai multe conflicte se negociază între "doi-trei" membri permanenţi ai Consiliului de Securitate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?