Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Galina Bostan: Procurorul general va reuși să racoleze adepți pentru reformarea instituției

2 sep. 2013,, 16:16   Societate
3096 1
Foto: europalibera.org
"Consider că procurorul general, Corneliu Gurin, va reuşi să racoleze tot mai mulţi adepţi din interiorul Procuraturii Generale, pentru reformarea instituţiei, astfel încît aceasta să devină una credibilă în faţa societăţii", consideră directorul Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, Galina Bostan.

Solicitată de reporterul "Infotag" să dea o apreciere activităţii procurorului general în primele luni de la numirea sa în funcţie, Galina Bostan a menţionat că cel mai important aspect în această perioadă este că Corneliu Gurin s-a axat anume pe reformarea instituţiei.

"Rolul procuraturii în organele de drept nu a fost revizuit de mult timp, prin urmare este necesară o schimbare în acest sens. Totodată, trebuie să recunoaştem că procurorul general a primit o moştenire grea. Admit că este destul de dificil să faci faţă situaţiei, pentru că există deja un colectiv care se conduce de anumite cutume şi care se opune reformei. Dar pe de altă parte, sînt sigură că noul procuror general va reuşi să racoleze adepţi pentru reformarea instituţiei", a spus Galina Bostan.

În opinia expertului, un aspect pozitiv este că procurorul general a vorbit de la bun început despre problemele din cadrul procuraturii.

"Atunci cînd se recunoaşte existenţa problemelor, putem admite că se vor identifica şi soluţii pentru rezolvarea lor", a menţionat Galina Bostan.

Directorul Centrului mai consideră că, spre deosebire de alţi foşti procurori generali, un atu al actualului şef al instituţiei este faptul că acesta nu încearcă să fugă de presă şi este deschis pentru a discuta problemele şi soluţiile din cadrul Procuraturii Republicii Moldova.

Întrebată dacă procurorul general a reuşit să obţină anumite succese la capitolul neimplicării factorului politic în activitatea procuraturii, Galina Bostan a menţionat că la acest capitol este prea devreme să tragem concluzii. "Din cîte se pare, însă, se depun eforturi în acest sens", a precizat expertul.

În ceea ce priveşte obţinerea succeselor la capitolul examinării cazurilor de rezonanţă, directorul Centrului a menţionat că acest lucru depinde de corpul de procurori, dar nu de procurorul general.

"Odată cu numirea în funcţie, Corneliu Gurin a declarat că în activitatea sa se va axa pe politici şi pe reforme, dar nu pe dosare. Acesta este un lucru pozitiv care va duce la creşterea independenţei procurorilor, pentru că procurorii se vor conduce de lege, dar nu de indicaţiile procurorului general. Prin urmare, investigarea cazurilor de rezonanţă ţine de calitatea profesională a procurorilor", a spus expertul.

Expertul în drept constituţional, Corneliu Gurin, a fost numit de Parlament în funcţia de procuror general al Republicii Moldova pe data de 18 aprilie. Pentru candidatura lui s-a anunţat că şi-au dat votul de încredere 51 de deputaţi. Ulterior, acesta a fost revocat din funcţie pe motiv că nu a întrunit numărul necesar de voturi. Pe data de 20 mai, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională revocarea din funcţie a lui Corneliu Gurin.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?