Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Alexei Buzu: Numărul persoanelor care primesc salarii în plic scade

14 apr. 13:40   Societate
1967 0

Reformarea instituțiilor cheie care reglementează piața muncii arată deja primele rezultate.

Tot mai multe persoane sînt angajate în cîmpul muncii, iar numărul celor care muncesc nedeclarat, adică primesc salarii în plic, scade. Într-un interviu pentru Moldova 1, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a precizat că aceste reforme sînt parte a procesului mai complex de integrare europeană a Republicii Moldova.

„Vedem atît la Inspectoratul de Stat al Muncii că noi putem să identificăm mai multe persoane care sînt fără contract de muncă și să le ajutăm, să le încurajăm să se formalizeze. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a susținut plasarea în cîmpul muncii a mai multor persoane. Deci noi vedem că eforturile noastre dau rezultate. Acum preocuparea noastră pentru anul 2024 este să creștem turațiile, să creștem viteza și să ne asigurăm că aceste schimbări sînt de calitate”, a declarat ministrul Alexei Buzu.

Reformele în domeniul inspecției muncii și ocupării forței de muncă sînt parte a procesului mai amplu de integrare europeană. Potrivit ministrului, acum ne aflăm la etapa în care se analizează în ce măsură cadrul legal și instituțional corespunde practicilor și standardelor europene. Această etapă s-ar putea încheia în acest an, după care vor începe negocierile pe capitolul de aderare - domeniul muncii și protecției sociale.

„Este foarte important să înțelegem cu toții că transpunerea legislației europene este doar o mică parte a efortului de integrare europeană. Pentru că această integrare înseamnă, cum spunea prim-ministru, să construim Europa aici, la noi acasă. Asta înseamnă că trebuie să creăm locuri de muncă decente, bine plătite, să asigurăm șanse și oportunități pentru toți cei care își caută un loc de muncă, să le oferim posibilități de formare profesională, de îmbunătățire a capacităților profesionale, să oferim servicii sociale, accesibile și calitative. Și asta înseamnă că trebuie să avem instituții puternice, instituții eficiente și integre”, a mai menționat ministrul Muncii și Protecției Sociale.


Amintim că, anul trecut Republica Moldova s-a aliniat la Pilonul European al Drepturilor Sociale, împărtășind pe deplin poziția Uniunii Europene privind drepturile sociale și de muncă bazate pe echitate, condiții de muncă decente și protecție socială garantată pentru angajați. Republica Moldova este în curs de semnare a Acordului de aderare la componenta „Ocuparea forței de muncă și inovare socială” a Fondului Social European Plus. Astfel, țara noastră va deveni eligibilă pentru finanțarea care sprijină ocuparea forței de muncă, educația, incluziunea socială și alte obiective de politică socială.

4
2
1
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?