Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Preşedintele CSJ: judecătorii trebuie să răspundă pentru acţiunile ilegale

29 aug. 2013,, 15:15   Societate
3516 0
Foto: simpalsmedia.com
Judecătorii trebuie să poarte răspundere pentru acţiunile ilegale, prin urmare înăsprirea legislaţiei în raport cu ei nu trebuie să trezească niciun fel de obiecţii. De această părere este preşedintele Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), Mihai Poalelungi.

Solicitat să comenteze declaraţiile Ministrului Justiţiei, Oleg Efrim, despre intenţiile de a înainta în septembrie, în Parlament, un pachet de iniţiative în acest sens, el a spus că "nu are nimic împotrivă".

"Înăsprirea răspunderii - pînă la răspunderea penală, trebuie să aibă loc. Însă modificările aprobate nu trebuie să contravină Constituţiei. În pachetul iniţiativelor legislative există o astfel de normă cum ar fi reducerea salariului judecătorului pedepsit cu 5%-30% pe un termen de la o lună pînă la cinci ani. Mi se pare că acest lucru nu este legal".

El a numit procesul de reformare a sistemului judecătoresc, care se desfăşoară în ultimii 1,5 ani, "deloc simplu, pe etape şi în acelaşi timp - ireversibil".

Preşedintele CSJ a reamintit că de la începutul anului, la Curtea Supremă activează 33 de judecători în loc de 49.

"22 de magistraţi lucrează în Colegiul Civil, iar 11 în Colegiul Penal. Sarcinile judecătorilor au crescut considerabil. Dar şi calitatea justiţiei a crescut", consideră Poalelungi.

Notă informativă: Ministerul Justiţiei a elaborat un pachet de iniţiative legislative potrivit cărora candidaţii la funcţia de judecător şi procuror vor trebui să treacă testul la poligraf. De asemenea, se propune includerea în Codul Penal a unei noi norme care prevede confiscarea extinsă a averilor ce nu pot fi justificate, precum şi introducerea unei noi componenţe de infracţiune privind "îmbogăţirea ilicită".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?