X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Marea Britanie nu exclude posibilitatea confruntării politice cu Spania

20 aug. 2013,, 11:02   Externe
3293 0
Foto: zn.ua
Marea Britanie are în vedere să recurgă la acţiuni legale împotriva Spaniei, după ce guvernul de la Madrid a impus controale suplimentare la graniţa cu Gibraltarul, executivul spaniol anunţînd, în acelaşi timp, că studiază posibilitatea sesizării Consiliului de Securitate al ONU sau a Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga în chestiunea diferendului istoric cu Londra privind Gibraltarul.

Marea Britanie consideră că înăsprirea controalelor vameşilor spanioli la graniţa teritoriilor britanice contestate este “o măsură motivată politic şi total disproporţionată” şi în prezent “examinăm demersurile legale oportune în acest caz”, a declarat luni purtătorul de cuvînt al premierului David Cameron, relatează Sky News.

La rîndul său, purtătorul de cuvînt al Ministerului spaniol de Externe a afirmat că guvernul de la Madrid ia în calcul posibilitatea de a se adresa instanţelor internaţionale, precum ONU, Consiliul de Securitate sau Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga, în contextul creşterii tensiunilor cu Londra legate de acest mic teritoriu revendicat de Spania, care l-a cedat Marii Britanii în anul 1713, prin tratatul de la Utrecht.

În centrul recentelor tensiuni se află drepturile de pescuit în apele Gibraltarului. Autorităţile de aici acuză pescarii spanioli că pătrund ilegal în apele acestui teritoriu britanic, motiv pentru care au decis săptămîna trecută să ridice un recif din beton care să-i descurajeze în continuarea incursiunilor.

Ca represalii, Spania a sporit controalele la frontieră, ceea ce a condus la cozi lungi la graniţa cu Gibraltarul, şi a ameninţat că ar putea institui o taxă de 50 de euro pentru cei care doresc să părăsească enclava britanică. Aceste decizii au nemulțumit Londra, premierul David Cameron avertizîndu-l pe omologul său spaniol Mariano Rajoy asupra “unui risc real” de deteriorare a relaţiilor bilaterale, acesta din urmă afirmînd că ţara sa “va lua toate măsurile necesare” pentru a-şi apăra interesele privind Gibraltarul, conform legii.

În context, nave de război au început să părăsească luni Anglia urmînd să participe la manevre militare în Marea Mediterană prevăzute cu mult timp înainte, dar care intervin într-un moment de amplificare a tensiunilor între Marea Britanie şi Spania pe tema Gibraltarului. Potrivit ministrului britanic al apărării, Philip Hammond, aceste manevre militare, care au loc pentru al treilea an consecutiv, sînt o desfăşurare de rutină şi prevăzută de mult timp.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?