X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Instanţele de judecată din Moldova refuză să utilizeze limba rusă

31 iul. 2013,, 09:28   Societate
4845 4
Foto: newsmoldova.md
Cererile de chemare în judecată la adresa instanţelor de judecată din R.Moldova, scrise în limba rusă, le sînt restituite celor care le-au depus cu propunerea de "corectare a carenţelor".

Potrivit agenţiei "Infotag", numărul de marţi al ziarului "Panorama" scrie despre aceasta într-un material intitulat "Carenţa" lingvistică".

Conform informaţiilor deţinute de publicaţie, "în situaţia respectivă au ajuns mai mulţi cititori ai ziarului, cu cereri cărora judecătorii nu le-au dat curs, oferind un termen pentru ”eliminarea carenţelor".

Publicaţia menţionează că cei care servesc justiţia invocă articolul 24 din Codul de procedură civilă (CPC) "Limba de procedură şi dreptul la interpret".

"Acesta spune că procedura în dosarele civile se efectuează în limba moldovenească. Persoanele interesate de rezultatul litigiului sînt în drept să beneficieze de serviciile interpretului", scrie ziarul.

Conform spuselor preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi, problema cu funcţionarea limbii ruse există, pentru că "în prezent, judecătoriile se confruntă cu un deficit acut de interpreţi".

"Anterior, aceştia erau consideraţi funcţionari publici, dar de curînd statutul le-a fost schimbat. Ca rezultat, Consiliul Superior al Magistraturii nu poate completa posturile vacante, formate în instanţele de judecată din aproape toate raioanele republicii", a spus Poalelungi.

Avocatul Serghei Maximenco, de asemenea, a confirmat pentru publicaţie faptul că "practica în care judecătorii refuză să examineze cererile de chemare în judecată în Moldova există, fapt ce contravine angajamentelor statului în faţa instituţiilor europene". Potrivit lui, cei cărora le-au fost lezate drepturile de acces la justiţie urmează să se adreseze Centrului pentru Drepturile Omului, Procuraturii Generale şi altor autorităţi competente.

"Atunci cînd cererea de chemare în judecată este depusă în limba rusă, judecătorul nu este în drept să nu îi dea curs. La articolul 171 CPC este enumerată lista exhaustivă a temeiurilor de luare a acestei decizii. Toate se referă la forma şi conţinutul cererii de chemare în judecată, dar şi la documentele anexate la aceasta", spune avocatul, precizînd că "în acelaşi timp, Constituţia Republicii Moldova şi legile prevăd înfăptuirea actului justiţiei pe principii de egalitate a tuturor persoanelor, inclusiv după criteriul lingvistic".

Făcând trimitere la experţi în jurisprudenţă, publicaţia scrie că "în condiţiile în care ţara speră să iasă cât mai grabnic de sub monitoring-ul Consiliului Europei, care durează de peste 17 ani şi este cel mai "longeviv" în practica acestui for internaţional, în anul 2012 a fost întocmit Planul de acţiuni privind onorarea angajamentelor Chişinăului în faţa Stasbourgului".

"Unul dintre punctele acestui act voluminos prevede extinderea termenului rezervat studierii limbii oficiale de către populaţie şi reducerii efectelor juridice pentru cei care nu o posedă la un nivel suficient. Mai mult ca atât, CE insistă asupra inadmisibilităţii discriminării după criteriul de limbă la aplicarea drepturilor fundamentale", conchid experţii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?