Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Guvernul, acuzat că s-a implicat în formarea circumscripțiilor uninominale

10 noi. 2017,, 11:10   Politică
1701 2

Comisia pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente a activat cu multiple abateri, susține directorul programului de monitorizare a proceselor democratice din cadrul „Promo-LEX Pavel Postică”, notează NOI.md.

Potrivit lui, faptul că Guvernul s-a implicat în activitatea acestei comisii și i-a dictat regulile de "joc">Joc ridică semne de întrebare față de corectitudinea întregului proces de trasare a circumscripțiilor uninominale.

„Problema principală pe care noi am semnalat-o de la bun început este faptul că Guvernului i s-a permis să traseze hotarele circumscripţiilor electorale. Or, Guvernul este un organ politic, o emanație exclusiv a majorităţii parlamentare, nu a întregului parlament şi nu a întregului popor. Aceasta este prima deficiență. A doua este faptul că Guvernul a dictat regulile de joc acestei comisii, i-a stabilit regulamentul de activitate”, a remarcat Postică într-un interviu pentru Europa Liberă.

Expertul Promo-LEX a precizat că, prin acest regulament instituit de Guvern, nu s-a permis accesul observatorilor şi al publicului larg la toate documentele interne ale Comisiei. Nu s-a instituit un mecanism de revizuire a hotarelor circumscripțiilor în cazul în care apare această necesitate.

„Putem să observăm foarte liber că unele circumscripţii electorale sînt constituite contrar legii. Or, legea spune că într-o circumscripţie trebuie să fie 55-60 de mii de alegători, dar avem circumscripţii cu peste 65 de mii de alegători incluşi. În intervalul de 55-60 de mii sînt doar circumscripţiile din municipiul Chişinău şi cea din Taraclia, cu mai puţin de 55 de mii. În rest, toate circumscripţiile sînt mai mari de 60 de mii de alegători”, a specificat Postică.


În opinia lui, prevederea menționată mai sus a fost încălcată în mod deliberat, iar publicul larg, societatea civilă nu a putut obține nicio explicație în acest sens.

„Noi, ca reprezentanţi ai societăţii civile şi organizaţii din diaspora, am încercat să remitem pe adresa Comisiei anumite analize cu referire la calcule matematice despre cîte circumscripţii trebuie constituite pentru diaspora şi cum să fie repartizate acestea. Cu regret, niciuna dintre aceste analize nu au fost discutate la şedinţele Comisiei. Asta înseamnă că Comisia nu a vrut să ţină cont de nicio opinie din exterior. Ei au mers deliberat pe propriile opţiuni”, a concluzionat Pavel Postică.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?