X 
Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Reguli stricte privind incinerarea deșeurilor în Moldova

30 oct. 2017,, 11:42   Societate
7790 0

Deși în Republica Moldova se practică incinerarea și coincinerarea deșeurilor, acest proces are loc necontrolat, din cauza lipsei reglementărilor în domeniu, comunică Noi.md.

În lipsa unor cerințe clare, riguroase, față de agenții economici care practică arderea deșeurilor, există riscul poluării mediului înconjurător, afirmă reprezentanții Ministerului Agriculturii, care au pregătit un proiect de modificare a legislației în acest sens.

„La momentul actual în țară se înregistrează incinerarea și coincinerarea necontrolată. Este important ca acest sector să fie bine reglementat, să stabilim cerințe foarte concrete. Este necesar să creăm condiții și să excludem astfel elementele de poluare. UE este axată pe scoaterea din circuit a acelor deșeuri care reprezintă interes economic și pot fi reciclate, și acele care pot fi incinerate dacă prezintă impact considerabil asupra mediului. Este vorba de deșeurile medicale, carcasele de animale, alte deșeuri periculoase care nu pot fi tratate prin metode inofensive”, a menționat Svetlana Bolocan, șefa Direcției prevenirea poluării și managementul deșeurilor din cadrul Ministerului.

Inițiativa autorităților prevede alinierea cadrului normativ la standardele europene și vine să asigure oportunități de dezvoltare pentru mediul de afaceri, afirmă autorii proiectului.

„Depozitarea la sol este modalitatea cea mai periculoasă de eliminare a deșeurilor. Principalul avantaj adus de acest proiect de lege este că se stabilesc acele cerințe - fie că este vorba de procesul tehnologic al incinerării sau instalațiile în care se desfășoară incinerarea. Cerințele trebuie să satisfacă standardele de protecție a mediului. Este un scop comun atît pentru autoritatea de reglementare, cît și pentru mediul de afaceri interesat în valorificarea energetică a deșeurilor”, a explicat Ecaterina Chirilenco, reprezentantă a Asociației Businessului European.


Potrivit autorităților, la ora actuală incinerarea deșeurilor în Moldova se face în instalații care nu pot fi verificate la capitolul emisiilor în aer, asta pentru că nu există niciun document care să reglementeze acest proces. Autorii modificărilor susțin că regulamentul ce va fi elaborat, va stabili foarte clar ce fel de instalații pot fi folosite la incinerarea sau coincinerarea deșeurilor.

Potrivit autorităților, în Moldova sînt circa 1150 de gunoiști, dar anual în mod neautorizat se creează altele circa 3000.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?