Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4011

Bogdan Țîrdea: "Prin vizita la Chișinău, Băsescu vrea să rămînă în politică"

18 iul. 2013,, 03:34   Politică
4961 0
Foto: puls.md
Potrivit analistului politic Bogdan Țîrdea, prin vizita sa, președintele României încearcă să atingă scopurile sale politice. Miercuri, 17 iulie, la invitația Președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, în R.Moldova a sosit președintele României Traian Basescu.

"Este dificil să vorbești univoc despre vizita lui Băsescu. Este clar că el este o rață șchioapă, un președinte care pleacă, un om care a pierdut majoritatea parlamentară, cu un rating în cădere, care dorește să rămînă în procesul politic. Cel puțin anterior el a lăsat să se înțeleagă că are în vedere crearea propriului proiect politic, așa că Republica Moldova este o bună rampă de lansare politică pentru a se promova în continuare pe teritoriul Moldovei și în România. Se înțelege că el astfel rezolvă problemele sale politice, ridicarea propriului rating etc. Concomitent Băsescu promovează agenda sa pro-românească, atragerea Moldovei în formatul intereselor geopolitice și patronajul asupra clasei politice, care se poziționează în spiritul românismului și îl simpatizează pe Băsescu. Rezolvînd aceste probleme, el a propus creșterea numărului de burse pînă la șase mii, extinderea infrastructurii românești a gazelor și energiei în Republica Moldova. Nu mai este vorba doar despre conducte de gaze, cum ar fi Iași - Ungheni, ci despre careva linii energetice de înaltă tensiune. Cel puțin, eu am înțeles că el dorește să lanseze deja trei proiecte. Acest lucru sugerează că Băsescu și o anumită parte a elitei românești atrag Moldova într-un spațiu economic, energetic, ca să nu mai vorbim de aspectele politice, culturale, la care România niciodată nu a refuzat", - a declarat Țîrdea.

Analistul politic a menționat că "în ciuda tuturor discursurilor emoționale ale lui Băsescu, faptul că a fost destul de cordial primit de către alianța de guvernămînt din Moldova, trebuie să recunoaștem că Băsescu este un politician care pleacă, resurse el are destul de puține, multe dintre promisiunile sale pînă în prezent nu au fost îndeplinite și eu nu știu de unde va lua resurse pentru a realiza promisiunile sale".

"Din punctul nostru de vedere, mult mai pragmatică ar fi fost vizita lui Victor Ponta, care are în spate majoritatea parlamentară, prim-ministru, el dispune de cele mai multe dintre pîrghiile puterii. Iar Băsescu este un politician care pleacă, iar vizita sa are o semnificație simbolică pentru el, pentru segmentul de dreapta al electoratului, etc. Nu știu dacă vor exista careva urmări practice ale acestei vizite în viitorul apropiat ", - a concluzionat Țîrdea.

Președintele României Traian Băsescu a venit în Republica Moldova la invitația lui Nicolae Timofti. În timpul vizitei sale, președintele Băsescu în afară de N. Timofti și prim-ministrul I. Leancă s-a întîlnit cu președintele parlamentului Igor Corman, primarul capitalei Dorin Chirtoacă, liderul Partidului Liberal Democrat, Vladimir Filat, liderul Partidului Democrat, Marian Lupu și liderul PL Mihai Ghimpu, reprezentanții societății civile și clerului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?