Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 509

API: Trebuie grăbită aplicarea prevederilor Acordului de asociere privind presa

18 sep. 2017,, 18:50   Societate
2666 1

Autorităţile din Republica Moldova trebuie să accelereze implementarea Planului naţional de acţiuni cu privire la îndeplinirea prevederilor pe segmentul domeniul mass-media, asumate de Moldova la semnarea Acordului de asociere RM-UE.

Aceasta este concluzia Raportului de monitorizare privind realizarea angajamentelor în domeniul mass-media, asumate în Acordul de asociere RM-UE realizat de Asociaţia Presei Independente (API).

Experţii Asociaţiei au ajuns la concluzia că acţiunile planificate în Planul naţional de acţiuni pentru perioada 2014-2016 au fost insuficiente şi au vizat, cu o singură excepţie, domeniul audiovizualului şi nu sînt în concordanţă deplină cu prevederile Acordului de asociere. O situaţie similară se produce şi cu planul pentru anii 2017-2019.

Potrivit lor, acţiunile planificate pentru perioada de raportare fie au fost realizate parţial, fie nu au fost realizate. De asemenea, în procesul elaborării Planului pentru anii 2017-2019 nu au fost luate în considerare măsurile precedente, din cauza cărora au fost incluse în mod repetat o serie de prevederi învechite.

Formularea măsurilor, precum şi modul în care sînt prezentate informaţiile despre implementarea lor, creează impresia că planul urmăreşte un scop anumit, ci nu este un instrument de stimulare a dezvoltării pozitive a mass-mediei pe baza principiilor democratice.

În ciuda acestui fapt, experţii au menţionat, de asemenea, că în perioada de raportare autorităţile au implementat două acţiuni neprevăzute în Plan, care totuşi şi-au atins obiectivele, iar urma acestor măsuri a avut un efect pozitiv.

Experţii API recomandă ca Planul naţional de acţiuni în partea ce vizează segmentul mediatic să fie revizuit şi completat astfel, încît să ia în considerare activităţile prioritare determinate de Grupul de lucru pentru îmbunătăţirea legislaţiei mass-media. În caz contrar, pe segmentul mediatic, acesta va deveni unul formal.

Totodată experţii recomandă ca chestiunea privind revizuirea/completarea planului pe segmentul mediatic să fie inclusă pe agenda unei şedinţe a Grupului de lucru pentru îmbunătăţirea legislaţiei mass-media.

Raport de monitorizare privind realizarea angajamentelor în domeniul mass-media, asumate de autorităţile Republicii Moldova în Planul de acţiuni pentru implementarea Acordului de asociere RM-UE a fost prezentat luni cu participarea membrilor API, experţi şi reprezentanţi ai ministerelor. Monitorizarea s-a desfăşurat în perioada martie-mai 2017.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?