Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Cea mai mare adunare din lume a credincioșilor musulmani s-a încheiat

4 sep. 2017,, 20:30   Externe
2275 0

Pelerinajul din acest an dedicat Hajj-ului, cea mai mare adunare din lume a credincioșilor musulmani, a fost "un succes" .

Acesta a atras aproape cu o treime mai mulți pelerini în comparație cu ediția de anul trecut, a anunțat duminică guvernatorul orașului Mecca, citat de DPA.

Aproximativ 2,3 milioane de musulmani din lumea întreagă, reprezentînd cu 30% mai mult față de anul 2016, au participat la pelerinajul din acest an, a dezvăluit prințul Khalid Al Faisal într-o conferință de presă.

"Peste 2 milioane de pelerini au venit pe acest pămînt sfînt pentru a întruchipa adevărata imagine umanitară a musulmanilor", a adăugat Khalid Al Faisal, care a condus comitetul guvernamental însărcinat cu organizarea și supravegherea Hajj-ului din 2017.

Potrivit prințului saudit, nu au fost raportate probleme majore pe parcursul celor cinci zile de pelerinaj, care au început miercuri, săptămîna trecută.


În anii trecuți, Hajj-ul a fost afectat de revolte politice, incendii și învălmășeli în mulțimea de pelerini, soldate cu victime.

În 2015, sute de pelerini — inclusiv mulți iranieni — au fost striviți și au murit în ritualul de aruncare cu pietre în valea deșertică Mina, în apropiere de Mecca. Acea tragedie a declanșat tensiuni între Arabia Saudită și rivalul ei regional, Iranul.

Iranienii au participat din nou la ediția din acest an a evenimentului, după ce au boicotat pelerinajul din 2016, din cauza disputelor cu saudiții în legătură cu reglementările impuse pelerinilor.

Pelerinii musulmani au început să părăsească orașul Mecca duminică seară, după ce au participat la ritualurile din cadrul Hajj-ului, "într-o manieră ușoară și calmă", a anunțat SPA, agenția de presă oficială din Arabia Saudită.

"Organizarea a fost compactă și foarte precisă", a declarat Haroun Hassan, un pelerin musulman din Niger, pentru SPA.

Duminică după-amiază, pelerinii s-au deplasat în masă, pe jos, în Mina, la aproximativ 7 kilometri nord-est de Mecca, pentru a participa la cea de-a treia — și ultima — zi din ritualul de alungare cu pietre a diavolului.

Conform acestui ritual, fiecare pelerin aruncă 21 de pietricele spre trei ziduri care simbolizează diavolul, în cadrul unei structuri pe mai multe niveluri din Mina, cunoscută sub numele de Podul Jamarat.

Numeroși agenți de securitate au fost desfășurați în Mina după debutul ritualului, vineri, pentru a preveni producerea unor învălmășeli umane similare celor din 2015.

Ritualul reprezintă o emulație a acțiunii profetului Abraham, care a aruncat cu pietre înspre diavol, după ce acesta din urmă ar fi încercat să îl ispitească și să îl facă să nu respecte porunca lui Dumnezeu de a-l sacrifica pe fiul lui.

Apoi, credincioșii musulmani s-au întors la Mecca pentru a merge de șapte ori în jurul clădirii cubice Kaaba, într-un ritual denumit "tawaf-ul de la revedere", care marchează încheierea pelerinajului.

În timp ce își fac rugăciunile zilnice, musulmanii se așază cu fața în direcția Kaaba, aflată în Marea Moschee de la Mecca, cel mai sfînt loc al islamului.

În ultimii ani, Arabia Saudită, o țară bogată în petrol și locul în care s-a născut islamul, a investit sume foarte mari pentru ca ritualurile din timpul Hajj-ului să devină mai ușor de realizat și mai sigure.

Credincioșii musulmani își propun să participe la Hajj, unul dintre cei cinci stîlpi ai islamului, cel puțin o dată în viață, cu condiția de a fi suficient de sănătoși și de a avea la dispoziție suficiente mijloace financiare pentru a întreprinde această călătorie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?