X 
Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 507

Unde a dispărut monumentul lui Lenin?

23 aug. 2017,, 16:00   Societate
2547 1

Aseară, în orașul Fălești, a fost demontat monumentul liderului proletariatului mondial Vladimir Ilici Lenin, creat de faimosul sculptor moldovean L. Dubinovschi, informează Noi.md.

Informațiile referitor la cazul dat le-a oferit pe rețelele de socializare locuitorul orașului Fălești Serghei Coroliuc. "Războiul cu monumentele nu s-a terminat. În această noapte la Fălești, aproximativ la ora 3, cînd toți oamenii normali dormeau, vandalii au demolat hoțește monumentul lui V. Lenin, ascunzîndu-l undeva. Primăria nu știe nimic. Nici la Primărie, nici la Consiliul Raional nu a fost pus în discuție acest subiect și nu au fost luate nici un fel de decizii în acest sens, ca să nu mai vorbim de consultările cu localnicii. Monumentul executat în granit i-a fost oferit în dar or. Fălești de compatriotul nostru, faimosul sculptor moldovean Dubinovschi", scrie Coroliuc.

Deputatul PCRM Elena Bodnarenco nu a rămas indiferentă, de asemenea, față de acest caz: "Acei care au văzut cum s-a întîmplat acest lucru, spun că la demontare au fost prezenți polițiști. Comisarul Poliției Dl Gherman susține că monumentul a fost demontat de către angajații Serviciului Locativ-comunal, în baza unei careva decizii de demult a Consiliului Municipal, care trebuie căutată în arhivă, Poliția neavînd nimic de-a face cu incidentul. Primarul orașului Dl Rusu nu a dat nici instrucțiuni orale, nici scrise pentru demontarea monumentului vizat și nu a semnat nici un fel de documente. Monumentul nu este inclus în Registrul orașului. Prin urmare, decizia Consiliului Municipal privind demontarea acestuia este ilegală. Directorul întreprinderii municipale, DL Bagrin, spune că muncitorii întreprinderii nu au luat parte la lucrările de demontare și că ei ar fi strîns doar rămășițele piedestalului. Comisarul Poliției orașului nici măcar nu știa dimineața că monumentul a fost demontat. Nimeni nu știe nimic!"

Situația e foarte ciudată. Dar cum s-a dovedit, aceasta este deja a doua tentativă de demontare a monumentului. Potrivit spuselor lui Serghei Coroliuc, prima încercare a fost în timpul euforiei de demolare a tot ce era sovietic, la inițiativa președintelui de atunci al raionului, acum decedat, Pîrlog. Oamenii au găsit, au strîns bani, au restaurat ce a fost distrus, restabilindu-le la locurile lor inițiale. "Vandalii de astăzi nu au fost depistați deocamdată, dar ei sînt încă vii și pe ei tot îi vor ține minte oamenii, care cinstesc cu sfințenie memoria altora", este sigur locuitorul din Fălești.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?