Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Parlamentul a votat în lectură finală Legea cu privire la biblioteci

20 iul. 2017,, 18:00   Politică
4448 0

Legea cu privire la biblioteci a fost votată în lectură finală de către Parlament, cu 77 de voturi.

Scopul şi obiectivul major al noului cadru de reglementare este de a consolida rolul bibliotecii în societate drept un serviciu public. Proiectul a fost elaborat de Ministerul Culturii ca urmare a monitorizării procesului de implementare a Legii cu privire la biblioteci din 1994, fiind luată în considerare şi experienţa de aplicare formată în Norvegia, Republica Cehă, Danemarca, Suedia, Rusia şi România, transmite IPN.

Legea prezintă o abordare nouă în raport cu serviciile de bibliotecă. În comparaţie cu legea în vigoare, documentul operează cu un concept nou – servicii de bibliotecă de bază, care urmează să fie acordate gratuit utilizatorilor bibliotecii.

Un element de noutate este formarea profesională şi formarea continuă a personalului de specialitate din biblioteci. Legea reglementează în mod expres obligația bibliotecilor de a asigura accesul fizic şi de a organiza servicii speciale pentru incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități. Totodată, apare obligația de a planifica în bugetul bibliotecii sume necesare şi destinate pentru achiziții de documente de bibliotecă în limbile minorităților din cadrul comunității pe care biblioteca respectivă o deservește.

Potrivit Ministerului Culturii, bugetul mediu anual al unei biblioteci publice teritoriale este de 60-70 de mii lei, inclusiv cu plata salarială. Având în vedere că intrarea în vigoare a proiectului va avea loc în termen de 18 luni după publicarea acestuia, se consideră că autoritățile centrale şi locale vor avea timp să elaboreze şi să aprobe bugetele respective conform tuturor procedurilor legale, nefiind necesare cheltuieli suplimentare neplanificate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?