X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4008

Banca Mondială a prezentat un raport privind obstacolele din calea dezvoltării sectorului privat în R.Moldova

12 iun. 2013,, 10:52   Economie
3377 0
Foto : noi.md
Banca Mondială a lansat marţi la Chişinău studiul "Moldova: priorităţi de politici pentru dezvoltarea sectorului privat".

Potrivit Infotag, studiul prezintă constrîngerile principale pentru dezvoltarea sectorului privat şi prezintă recomandări privind modul de soluţionare a acestora pentru o creştere economică durabilă, consolidarea unei activităţi mai robuste a întreprinderilor şi sporirea investiţiilor, inovaţiilor şi a competitivităţii.

"Sîntem încîntaţi de oportunitatea consolidării parteneriatului nostru cu Ministerul Economiei şi cu domnul ministru Lazăr în cadrul acestei agende foarte importante de îmbunătăţire a mediului de afaceri", a declarat Abdoulaye Seck, director de ţară pentru Moldova, Banca Mondială. "Piaţa de dimensiuni mici a Moldovei şi absenţa resurselor naturale subliniază importanţa deschiderii, a reglementărilor inteligente în afaceri, precum şi a politicilor şi practicilor comerciale eficiente", a adăugat sursa citată.

Potrivit Băncii Mondiale, studiul identifică cele mai presante cinci probleme în mediul de afaceri, care afectează negativ productivitatea şi competitivitatea companiilor. Acestea sînt: administrarea vamală; administrarea fiscală; reglementarea în afaceri, cu accent pe domeniile licenţe, autorizaţii, permise şi inspecţii; cadrul concurenţial; şi accesul la finanţare. Studiul îşi propune să ajute Guvernul prin identificarea domeniilor prioritare şi a recomandărilor pentru reforme.

Potrivit viceprim-ministrului, ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, "raportul prezentat este unul important, întrucît abordează principalele constrîngeri şi priorităţi de politici care afectează dezvoltarea economică şi competitivitatea Moldovei".

În administrarea vamală, studiul subliniază că performanţa companiilor din Moldova este afectată de întîrzieri, cerinţe şi practici de evaluare imprevizibile, inspecţii împovărătoare şi corupţie.

În domeniul administrării fiscale, companiile sînt afectate de lipsa consecvenţei în aplicarea amenzilor şi sancţiunilor. Aceasta este (parţial) cauzată de ambiguitatea legislaţiei fiscale şi a deciziilor, scrisorilor şi altor documente aferente.

În ceea ce priveşte concurenţa, studiul arată că economia Moldovei este caracterizează prin concentrarea mare a firmelor în unele industrii şi de cazuri de abuz de poziţie dominantă, profituri monopoliste, coluziune şi alte acorduri orizontale şi de cartel.

Companiile declară, de asemenea, că dificultăţile în accesul la finanţare constituie un obstacol major, inclusiv prin costurile relativ ridicate ale împrumuturilor, cerinţele relativ mari pentru gaj şi disponibilitatea limitată a împrumuturilor cu perioade de scadenţe mai mari.

Concluziile raportului subliniază importanţa companiilor productive, competitive şi eficiente, generatoare de locuri de muncă, la baza creşterii economice în Moldova, model care să înlocuiască modelul existent bazat pe remitenţe şi consum. Raportul semnalează importanţa semnării Acordului de liber schimb aprofundat şi cuprinzător şi a Acordului de asociere pentru competitivitatea şi agenda de exporturi ale ţării.

Din momentul aderării Moldovei la Banca Mondială în 1992, un total de 990 milioane dolari SUA au fost alocate pentru 48 de operaţiuni în ţară. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 12 proiecte active, angajamentele totale constituind 239,5 milioane dolari SUA.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?