X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Şedinţa specială a APG nu a fost convocată din lipsă de cvorum

11 iul. 2017,, 09:50   Politică
1519 0

În pofida a două tentative de a convoca şedinţa specială a Adunării Populare a Găgăuziei (APG), şedinţa de luni de la Comrat a eşuat deoarece din cei 35 de parlamentari au fost prezenţi doar 13, iar după amiază erau doar 11 deputaţi locali.

Potrivit vicepreşedintelui APG, Alexandru Tarnavschi, a declarat dimineaţă că nimeni nu a perturbat şedinţa intenţionat, însă un grup de deputaţi ai Adunării a plecat la Chişinău la o întrevedere cu speakerul Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, la invitaţia acestuia.

El consideră că ar fi bine ca deputaţii să aştepte informaţia cu privire la întrevederea la Chişinău.

"Avînd în vedere că preşedintele Parlamentului ne-a invitat colegii pentru a discuta anume subiectele noastre şi să găsească un consens politic care să fie inclus în ordinea de zi, cred că subiectul întrevederii noastre de astăzi este epuizat. sînt sigur că colegii noştri se vor întoarce cu un rezultat pozitiv", a spus Tarnavschi.

Deputatul Sergiu Cimpoieş consideră că de amînarea şedinţei este vinovat deputatul Partidului Democrat, Nicolae Dudoglo.

"Aceasta este o chestiunea murdară, pentru a întrerupe sesiunea APG. Nu doresc să zic de cineva anume, dar cred că fiecare dintre aleşii în Parlamentul Găgăuziei deja a decis pentru ce va vota şi pentru ce nu. Oare nu ar fi mai bine să renunţe la mandat? Ne este ruşine în faţa oamenilor, pentru că nu ne îndeplinim obligaţiunile şi nu venim la şedinţa programată a APG", a susţinut Cimpoieş, spunînd că ceea ce se întîmplă în APG este "o ruşine".

Opiniile sale au fost susţinute de fostul procuror al autonomiei, deputatul APG, Gheorghe Leiciu.

"Întreruperea şedinţei de astăzi a APG a fost planificată. Cineva îşi doreşte foarte mult ca parlamentul regional să nu funcţioneze. Din păcate, aceasta devine realitate", consideră el.

După întrevederea cu grupul membrilor APG, serviciul de presă al Parlamentului Republicii Moldova a difuzat declaraţia lui Andrian Candu.

În document se menţionează faptul că părţile negociatoare "se apropie de un rezultat bun".

"O colaborare extinsă" trebuie să se exprime prin participarea Găgăuziei la analiza problemelor legate de autonomie, la dezbateri şi la şedinţele grupurilor de lucru ale parlamentului şi, de asemenea, reprezentanţii Găgăuziei trebuie să meargă în deplasări peste hotare în componenţa delegaţiei moldoveneşti", a remarcat speakerul.

El este convins că Parlamentul are "voinţă politică" pentru a aproba pachetul cu cele trei "legi ale Găgăuziei".

"Nu ascundem faptul că au fost discuţii deloc uşoare, chiar şi în coaliţia majoritară. La început au fost discuţii complicate cu liberalii, apoi discuţiile au continuat cu Partidul European. Se vede că ne apropiem de rezultate bune, pentru că ultimele discuţii pe care le-am avut vineri cu colegii noştri au trecut aproape peste toate punctele", a menţionat Candu.

Deocamdată, nimeni dintre deputaţii APG care au fost luni la Chişinău nu a comentat declaraţiile colegilor şi ale lui Candu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?