X 
Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Expert: Semnarea Acordului de liber schimb cu UE - o problemă serioasă pentru dezvoltarea R. Moldova

8 iun. 2013,, 10:54   Politică
5605 9
Foto : noi.md
Acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană va pune pe brînci economia R. Moldova la doar doi ani de la semnare. Declarația a fost făcută pentru NOI.md de către ex-viceministrul de externe Valeriu Ostalep, care consideră că aceste document va afecta completamente domeniul agricol.

Expertul susține că Acordul în cauză este negociat pe ascuns fără a se ține cont de opinia producătorilor autohtoni și a pretinselor autorități din regiunea transnistreană. ”De ce? Pentru că dacă vor începe să explice minusurile Acordului vor trebui să recunoască că el pune pe brînci completamente sfera agricolă. După ce vor fi scoase taxele vamale, țara noastră va fi invadată de produse din UE, fiind înlăturați producătorii autohtoni. Faptul că noi vom da bani pentru produsele producătorilor străini, asta nu este susținere a economiei noastre. O economie bazată pe remitențe și granturi, asta nu-i economie”, a specificat Valeriu Ostalep.

Ex-viceministrul de externe susține că situația se va agrava și mai mult în condițiile în care pretinsele autorități transnistrene vor refuza să implementeze obiectivele Acordului de liber schimb. ”Conform Acordului, în UE vor putea fi exportate doar produsele care au certificat de origine, înseamnă că noi vom trebui să punem pe Nistru vamă. Este un subiect foarte complicat, dar actuala guvernare se preface moartă în păpușoi. Probabil, de asta ei și negociază pe ascuns”, a precizat Valeriu Ostalep.

În această ordine de idei, expertul nu crede în toamnă ar putea fi semnat Acordul de liber Schimb cu UE. ”Leancă după ce ne-a mințit vreo trei ani la rînd cu vizele în UE, acum spune povești despre 2014”, a precizat Ostalep.

Recent, în cadrul unei emisiuni televizate premierul Iurie Leancă declara că R. Moldova are toate șansele să semneze pînă la finele anului viitor Acordurile de Asociere și de Liber Schimb cu UE. Potrivit acestuia, nu-i exclus ca acest lucru să se întîmple la Summitul de la Vilnius din toamna acestui an.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?