X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Conducerea Moldovei, îndemnată să respecte recomandările Comisiei de la Veneţia

22 iun. 2017,, 15:00   Politică
1941 5

Liderii fracţiunilor Parlamentului European îndeamnă autorităţile Moldovei să respecte pe deplin recomandările Comisiei de la Veneţia, iar conducerea Partidului Democrat (PDM) s-a angajat să le urmeze. Acesta este laitmotivul întrevederilor liderilor PDM avute în Parlamentul European.



Potrivit Serviciului de presă al PDM, miercuri şefii PDM au avut întrevederi cu vicepreşedintele Parlamentului European, Ioan Mircea Paşcu, precum şi cu liderii grupului Popular European, ai Alianţei Liberalilor şi Democraţilor din Europa şi grupului Verzilor.

Vicepreşedintele Parlamentului European a salutat prezenţa la Bruxelles a conducerii PDM, precizînd că e nevoie ca şi democraţii să prezinte informaţia despre ceea ce se întîmplă în Moldova. El a subliniat că republica are nevoie de o viziune strategică pe dimensiunea de securitate, adăugînd că Moldova nu trebuie să renunţe la neutralitate.

Conducerea PDM şi preşedintele grupului Partidului Popular European, Manfred Weber, au discutat despre necesitatea păstrării unei guvernări proeuropene şi după alegerile parlamentare din 2018. Liderul celui mai important grup politic din Parlamentul European a declarat că "PPE nu are obiecţii faţă de activitatea Guvernului Moldovei, care trebuie să continue reformele".

În cadrul discuţiilor cu reprezentanta grupului Verzilor – Alianţa Liberă Europeană, Rebecca Harms, prim-vicepreşedintele PDM, premierul Pavel Filip, a prezentat principalele reforme pe care le realizează Guvernul, precum şi rezultatele sondajelor de opinie publică, care arată o triplare a încrederii faţă de Executiv timp de un an.

"Sîntem într-o situaţie în care unele partide extraparlamentare încearcă să convingă Parlamentul European să oprească finanţarea macrofinanciară. Nu lăsaţi bătăliile politice interne din Moldova să ajungă în Parlamentul European", a declarat Filip.

Preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, a prezentat principalii paşi făcuţi de autorităţile moldovene pentru a moderniza societatea şi a apropia ţara de Uniunea Europeană. Liderul democraţilor a vorbit şi despre unele dificultăţi care apar în relaţia cu Rusia, evidenţiind că "România rămîne un partener fidel pentru Moldova".

La întîlnirea cu vicepreşedintele grupului Alianţei Liberalilor şi Democraţilor din Europa (ALDE), Petras Austrevicius, Vlad Plahotniuc a vorbit despre spălarea a 22 de miliarde de dolari americani din Rusia prin Moldova şi presiunile pe care le fac anumite servicii speciale de la Moscova pentru ca Chişinăul să renunţe la anchetarea acestui dosar. În acest context el a vorbit şi despre iniţiativa PDM de a interzice propaganda rusească.

"Este dreptul Moldovei să interzică propaganda rusească. Acest lucru trebuia făcut mai demult", a afirmat vicepreşedintele grupului ALDE. El a apreciat activitatea Guvernului de la Chişinău şi a spus că rezultatele pozitive ale acestuia ar putea aduce puncte electorale Partidului Democrat.

Părţile au discutat şi despre reforma electorală din Moldova, iar Pertas Austrevicius a declarat că sînt necesare mai multe consultări suplimentare pe marginea acestui proiect. Deputatul european a vorbit şi despre anumite riscuri ale trecerii la sistemul electoral mixt, cum ar fi regionalizarea Moldovei, dar şi o reprezentare mai scăzută a femeilor în Parlament.

Vicepreşedintele PDM, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a menţionat că "sistemul electoral mixt a fost promis cetăţenilor încă acum 17 ani şi promisiunea este făcută repetat în fiecare campanie electorală".

Candu a menţionat şi faptul că Parlamentul va ţine cont de recomandările Comisiei de la Veneţia, mai complicat e să fie obţinut un consens deplin.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?