X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Moldova și China vor semna un acord de liber schimb

15 mai. 2017,, 10:40   Economie
2432 0

Moldova și China vor semna un acord de liber schimb. Declarația a fost făcută de către viceprim-ministrul, ministrul Economiei al Republicii Moldovei, Octavian Calmîc, în discursul de la forumul de la Beijing «Belt and Road Forum for International Cooperation», transmite NOI.md.

Potrivit comunicatului Ministerului Economiei, referindu-se la relațiile bilaterale ale RM cu RPC, vicepremierul Octavian Calmîc a menționat că pentru a facilita comerțul și a le oferi cetățenilor accesul la o piață diversă de produse, guvernele celor două țări au inițiat discuții privind semnarea unui acord de liber schimb, care este, de asemenea, o componentă importantă a agendei Regulamentului de lucru al Comitetului de Cooperare.

”De-a lungul mai multor ani, țările noastre au avut o serie de negocieri pregătitoare pe această temă, iar și acum au semnat Memorandumul de înțelegere privind un studiu comun de fezabilitate, care va scoate în evidență principalele beneficii ale acordului de liber schimb. Semnarea unui asemenea acord va constitui un important pas înainte pentru intensificarea relațiilor economice și creșterea comerțului între Republica Moldova și China”, a declarat Octavian Calmîc.

În discursul său, vicepremierul Moldovei a mai menționat că Guvernul Republicii Moldova a adoptat decizia privind simplificarea regimului de vize pentru cetățenii Chinei, ceea ce va facilita fluxul de turiști și oameni de afaceri, precum și va stimula ambele părți să lanseze noi proiecte investiționale comune.

Conform datelor Ministerului Economiei, pe parcursul anului 2016, schimbul de mărfuri dintre Republica Moldova și China a crescut cu circa 9%, depășind cifra de 400 milioane dolari SUA, totodată exporturile moldovenești în China au crescut cu 69%, iar importurile cu + 7%.

În primele două luni ale acestui an, importurile și exporturile au continuat să crească și să mențină tendința de extindere a relațiilor comerciale. Astfel, în perioada ianuarie-februarie 2017, volumul comerțului a crescut cu 33%, iar exporturile moldovenești în China au înregistrat o creștere de 15%, față de aceeași perioadă a anului precedent.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?