X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Moldovenii cu cetățenie română nu mai pot lucra în Elveția

11 mai. 2017,, 19:30   Societate
3490 0

Comisia Europeană regretă faptul că guvernul elveţian a limitat timp de un an accesul românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii din Elveţia. Anunţul a fost făcut de către un purtător de cuvînt al executivului comunitar.


Libera circulaţie a muncitorilor între Elveţia şi Uniunea Europeană este reglementată printr-o serie de acorduri bilaterale, însă o aşa-numită "clauză de salvgardare" permite Elveţiei să reintroducă, în mod unilateral, o limită cu privire la numărul de noi permise de şedere eliberate, dacă numărul persoanelor care ajung în Elveţia depăşeşte un anumit nivel.

Potrivit datelor comunicate de autorităţile elveţiene, în perioada iunie 2016 — mai 2017, au fost acordate aproximativ 3900 de permise de şedere de tip 'B' pentru cetăţenii români şi bulgari, cifră care depăşeşte pragul din ultimii trei ani – 1024. În aceste condiţii, guvernul elveţian a decis să limiteze la 996 numărul de noi permise de şedere de tip 'B' (durată de şedere de cel mult cinci ani), care vor fi eliberate pentru muncitorii români şi bulgari în următoarele 12 luni.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România precizează că partea elveţiană a arătat că măsura nu singularizează România, ea fiind aplicată de Elveţia în 2012 pentru statele membre nou intrate în UE şi în 2013 pentru celelalte state membre UE.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?