Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

BERD va susține autoritățile Moldovei în realizarea proiectelor

11 mai. 2017,, 13:10   Economie
2436 0

Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BERD) va susține în continuare autoritățile Moldovei în realizarea proiectelor investiționale de importanță națională, în special a celor din sectorul energetic.

Declarațiile au fost făcute de prim-vicepreședintele BERD, Phil Bennett, și vicepreședintele BERD Betsy Nelson la Nicosia, în cadrul întrevederii cu viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministru al Economiei al Moldovei, comunică NOI.md.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, în cadrul dialogului oficialii de la BERD au apreciat eforturile autorităților Moldovei în procesul de reformare a sectorului financiar-bancar, energetic, al infrastructurii și altele, menționînd că BERD va susține și în continuare procesele de modernizare a țării, implementate de Guvernul de la Chișinău, contribuind logistic și financiar la derularea proiectelor investiționale în RM.

În context, interlocutorii au discutat aspectele implementării și finanțării proiectelor de interconexiune a rețelelor de transport al energiei electrice și gazelor naturale dintre Moldova și România, de modernizare a SA “Termoelectrica”, precum și a ÎS „Calea Ferată din Moldova”.

Interlocutorii au abordat și problema participării mai active a BERD în procesul de identificare a potențialilor investitori în băncile comerciale din Moldova, precum și necesitatea atragerii mai multor companii private în finanțarea unor proiecte investiționale din țară.

Octavian Calmîc a apreciat înalt cooperarea bilaterală cu BERD, menționînd că instituția este unul dintre partenerii strategici ai Moldovei în procesul de implementare a diferitor proiecte în sectorul energetic, infrastructură, sectorul financiar-bancar, dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii etc.

Ministrul Economiei a abordat problema flexibilității BERD la condițiile de lansare a proiectului privind modernizarea SA “Apă Canal” din municipiul Chișinău, a cărui realizare va permite soluționarea mai multor probleme pentru locuitorii capitalei.

În procesul discuțiilor oficialii de la Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu nivelul scăzut al absorbției de către Moldova a resurselor financiare oferite de BERD țării noastre (circa 21% după statisticile anului 2016), solicitînd întreprinderea unor măsuri mai eficiente de către autoritățile de la Chișinău în soluționarea problemei în cauză.

De la înființarea sa în Moldova, BERD a finanțat 115 proiecte în valoare de peste 1 miliard de euro. Actualul portofoliu al BERD constituie 485 mil. euro, dintre care 333 mil. au fost alocate pentru infrastructură, 65 mil. pentru sectorul energetic, 45 mil. pentru industrie, comerț și complexul agroindustrial 42 mil. pentru instituțiile financiare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?