Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Un funcționar transnistrean a acuzat Moldova de revanșism

10 mai. 2017,, 18:30   Politică
2099 1

Poziția Moldovei în cadrul negocierilor privind reglementarea transnistreană trezește nedumerire la Tiraspol.


În actuala situație, Chișinăul nu poartă negocieri civilizate, fiind încurajat de partenerii occidentali. Despre aceasta a declarat într-un interviu pentru publicația spaniolă „El Mundo”, pretinsul ministru al afacerilor externe al Transnistriei Vitalii Ignatiev, transmite NOI.md.

Potrivit șefului diplomației nerecunoscutei republici transnistrene, Moldova ar putea întreprinde pași de presiune forțată asupra malului stîng al Nistrului. „Observăm că Chișinăul nu este gata de negocieri civilizate cu Transnistria. Acțiunile unilaterale dure față de „RMN”, ale căror martori sîntem, confirmă temerile că cineva din conducerea moldovenească, cu sprijinul unor parteneri internaționali, planifică să-și iar revanșa în conflict prin metode de forță. La acești pași, ce nu contribuie la atingerea unor înțelegeri, noi atribuim și intenția autorităților Moldovei și Ucrainei de a instala un control vamal comun la frontiera cu Transnistria”, a menționat diplomatul.

Ignatiev a chemat partenerii din Uniunea Europeană să promoveze o politică mai transparentă și mai constructivă în procesul de negocieri privind Transnistria. „Uniunea Europeană nu dorește să influențeze asupra situației negative din procesul de negocieri în formatul „5+2”. Da, Uniunea Europeană este un partener economic și comercial important al Transnistriei. Dar actuala ei poziție, în mare parte, încurajează una dintre părțile în negocieri, fapt de care ne-am convins în repetate rînduri. Reprezentanții OSCE, care sînt observatori în cadrul formatului de negocieri „5+2”, practic, s-au retras de la participarea în reglementarea conflictului”, a conchis șeful MAE din stînga Nistrului.

Precizăm că guvernul, susținut de majoritatea parlamentară, a semnat în februarie un acord cu colegii din Ucraina privind deschiderea punctelor comune de control al frontierei, amplasate nu departe de teritoriul Transnistriei. Acest fapt a generat nemulțumire pe malul stîng al Nistrului, unde au fost lansate declarații desper tentativele Moldovei de a exercita presiune politică asupra Tiraspolului.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?