X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Moldova şi Ucraina au reiterat disponibilitatea de a stabili controlul comun la frontieră

16 mar. 2017,, 12:30   Economie
3634 7

Moldova şi Ucraina sînt ferm determinate să instituie controlul comun la frontiera de stat moldo-ucraineană pe segmentul central transnistrean, pentru modernizarea şi simplificarea procedurilor, precum şi pentru securizarea frontierelor, combaterea contrabandei, traficului ilicit şi a altor elemente negative prezente la frontieră.

Surse din cadrul Biroului pentru Reintegrare au relatat că această poziţie a fost confirmată în ajun, la întrevederea la Chişinău, de către vicepremierul Gheorghe Bălan şi reprezentantul special al Ucrainei în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, Valerii Jovtenko.

Vicepremierul l-a informat pe oaspete, care a fost însoţi de ambasadorul Ucrainei în RM, Ivan Gnatişin, despre situaţia actuală în procesul de reglementare. El a evidenţiat problemele majore de pe agenda dialogului Chişinău-Tiraspol, care cer soluţionare neîntârziată Printre acestea se numără accesul nestingherit al fermierilor la terenurile agricole, din raionul Dubăsari, crearea condiţiilor necesare pentru buna funcţionare a şcolilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană, barierele impuse în calea liberei circulaţii, menţinerea stabilităţii în Zona de securitate.

"Eforturile depuse de autorităţile de la Chişinău sînt orientate să contribuie la identificarea soluţiilor favorabile de trai şi activitate pentru locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistrului", a subliniat Bălan.

La rândul său, Valerii Jovtenko a dat asigurări că Ucraina susţine fără echivoc suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, rămâne profund implicată în procesul de reglementare transnistreană şi va contribui la avansarea graduală a procesului de negocieri şi la promovarea unui dialog constructiv dintre părţi.

O altă temă de discuţii a vizat retragerea necondiţionată de pe teritoriul Republicii Moldova a trupelor militare şi a stocurilor de muniţii conform prevederilor constituţionale şi angajamentelor internaţionale existente.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?