X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Gh. Susarenco: PD a uzurpat puterea în stat

10 mai. 2013,, 21:20   Societate
6094 0
Фото: infotag.md
Partidul Democrat a uzurpat puterea în stat atunci cînd a cerut împuterniciri nelimitate pentru judecătorii Curţii Constituţionale în schimbul votului pentru formarea Guvernului. Constatarea aparţine preşedintelui de onoare al judecătorilor din Republica Moldova, Gheorghe Susarenco. Acesta mai spune că prerogativele nelimitate care îi permit preşedintelui Curţii Constituţionale să suspende orice lege sînt... o crimă împotriva poporului, relatează jurnaltv.md.

Săptămîna trecută, deputaţii PLDM şi cei din PCRM au votat pentru anularea competenţelor suplimentare acordate Curţii pe 18 aprilie cu votul comun PD - PLDM. Abrogarea ar fi fost promulgată de către şeful statului, dacă legislatorii nu ar fi introdus un amendament. Este vorba despre împuternicirea Parlamentului de a demite magistraţii Curţii Constituţionale. Consilierul prezidenţial Ion Păduraru a explicat pentru Jurnal TV că Nicolae Timofti a remis proiectul spre reexaminare numai din cauza acestei prevederi, neavînd obiecţii la cele privind abrogarea împuternicirilor suplimentare ale Curţii Constituţionale. În aceste condiţii, deputaţii urmează să se pronunţe din nou.

Totuşi, pînă deputaţii vor decide abrogarea împuternicirilor suplimentare pe care le-a dobîndit Curtea Constituţională prin legea din 18 aprilie, orice act adoptat de Parlament, Guvern sau Preşedinţie poate fi în continuare contestat. În aceste condiţii, grupul deputaţilor liberali conduşi de Mihai Ghimpu a anunţat astăzi că va contesta la Curte legile privind împuternicirile suplimentare acordate Guvernului şi prim-ministrului în perioada exercitării interimatului.

De fapt, iniţiativa legislativă aparţine ex-deputatului comunist, Sergiu Sîrbu, despre care foştii săi colegi spun că ar fi fost cumpărat de către deputatul PD, Vladimir Plahotniuc. Solicitat anterior de Jurnal TV, preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, nu a confirmat, dar nici nu a infirmat că partidul său ar fi cerut împuterniciri suplimentare pentru Curtea Constituţională în schimbul votului pentru alegerea Guvernului. Însă, în şedinţa parlamentului din 18 aprilie, cînd a fost dezbătută şi votată legea, cel mai aprig apărător al proiectului a fost deputatul PD Raisa Apolschi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?