Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Deputații s-au răzgîndit: imunitatea nu va fi retrasă atît de ușor

26 apr. 2017,, 16:04   Politică
2847 1

Un grup de deputați ai coaliției de guvernare au propus un amendament la proiectul de lege privind excluderea imunității parlamentare, informează NOI.md.

Astfel, autorii inițiativei au propus ca deputații să beneficieze de așa-numita imunitate funcțională, ca și judecători. Asta însemnă că aleșii poporului nu vor putea fi trași la răspundere pentru voturile sau opiniile exprimate, în exercițiul funcției. Deputatul democrat Sergiu Sîrbu a ținut să precizeze că documentul propus în redacția inițială prevedea anularea totală a imunității parlamentare, lucru care a trezit îngrijorări din partea opoziției.

„În plenul Parlamentului au fost discuții aprinse referitoare la faptul că eliminarea imunității va afecta independența deputaților, ar putea fi create premise pentru abuzuri și persecuția opoziției. Scopul proiectului este de a-i aduce în condiții egale pe deputați și cetățeni și de a elimina în primul rînd imunitatea penală. Amendamentul propus prevede că deputatul va avea doar imunitate funcțională. În condițiile legii asta înseamnă că el doar în exercițiul funcției nu va putea fi tras la răspundere”, a explicat Sîrbu la ședința de astăzi a Comisiei juridice, numiri și imunități.

Potrivit lui, prin introducerea acestor modificări, șansele ca proiectul să fie adoptat prin consens larg în Parlament cresc simțitor. La rîndul său, șeful fracțiunii parlamentare a PLDM, Tudor Deliu, a invocat opinia separată a președintelui Curții Constituționale, Alexandru Tănase, care a remarcat că excluderea imunității reprezintă nu doar o suprimare a unor garanții oferite de Constituție, dar și o amenințare directă la adresa opoziției parlamentare și a pluralismului politic.

Amendamentul a fost semnat de 40 de deputați ai majorității și urmează a fi expediat spre avizare din nou Curții Constituționale.

Menționăm că la sfîrșitul lunii martie deputații au votat în prima lectură inițiativa privind anularea imunității parlamentare. Documentul a stîrnit critici dure din partea opoziției, care a precizat că acest instrument va fi folosit pentru a-i reduce la tăcere pe cei incomozi puterii.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?