X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ultima oră! Deputații, la un pas să fie lipsiți de imunitatea parlamentară

30 mar. 2017,, 14:59   Politică
5958 8

Parlamentul a votat în primă lectură Proiectul privind modificarea art. 70 din Constituția Republicii Moldova, care prevede lipsirea deputaților de imunitatea parlamentară, transmite NOI.md.

În timp ce majoritatea parlamentară a susținut proiectul, deputații PSRM și PCRM l-au criticat dur, calificîndu-l drept o bîtă politică pentru intimidarea opoziției.

Deputatul socialist Vasile Bolea și-a exprimat îngrijorarea că, în cazul în care deputaților le va fi ridicată imunitatea, „pentru un pretext supt din deget, orice deputat poate fi reținut, arestat, percheziționat în așa fel ca să fie mai docil guvernării”. „Noi, deputații din opoziție, vedem imunitatea ca pe o modalitate de garanție pentru opoziție față de abuzurile comise de guvernare”, a menționat Bolea.

„Sînt o persoană care nu prea încalcă legea, dar, după votarea acestei inițiative, m-aș putea trezi ca în timp ce stau la stație să fiu reținută, fără știrea colegilor mei, fără niciun anunț. S-ar putea să urmeze mandate de arest pentru un an înainte. Care este siguranța că nu vor fi abuzuri?”, a întrebat deputata PCRM Elena Bodnareco.

„Dacă eu nu am încălcat legea, nu are de ce să-mi fie frică. Indiferent că eu sînt deputat sau nu, aceste temeri și îngrijorări sînt zadarnice. Vă asigur că vă vom proteja de toate abuzurile și nu vom permite ca niciun fir de păr să cadă de pe dvs”, a răspuns democratul Sergiu Sîrbu.

Potrivit Constituției, în prezent, deputații pot fi reţinuţi doar în flagrant. Ei nu pot fi reținuți, arestați sau percheziționați, pentru altfel de încălcări fără acordul Parlamentului. Ridicarea imunităţii legislatorilor se face la solicitarea procurorului general, prin votul majorităţii deputaţilor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?