X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Cu ce se ocupă tinerii care au arborat drapelul UE în aprilie 2009

7 apr. 2017,, 11:15   Societate
4017 0

Dragoș Musteață și Ion Galațchi sînt probabil cei mai cunoscuți dintre tinerii protestatari de pe 7 aprilie.

Băiatul în tricou galben (Ion, pe atunci avea 17 ani) și colegul său în cămașă dungată și geacă neagră (Dragoș, pe atunci avea 19 ani) s-au făcut remarcați prin faptul că au reușit să arboreze drapelul UE atît pe clădirea Parlamentului, cît și pe cea a Președinției.

O vreme, în presă au existat suspiciuni că cei doi ar fi fost provocatori ai regimului comunist. Centrul de Investigații Jurnalistice a reușit să ia legătura cu Dragoș și Ion. Ambii sînt plecați din republică și au lansat afaceri peste hotare.

Ion Galațchi, stabilit peste Prut imediat după evenimentele din 2009, are o companie de construcții care activează pe piața din România și Ucraina. Dragoș Musteață s-a stabilit în Marea Britanie unde a pornit o afacere în domeniul transportului.

„A fost o oportunitate și o dorință de a face o afacere într-un mediu în care îți poți prognoza o creștere stabilă și sigură. E posibil de făcut acest lucru și în Moldova, dar cu mai multe șanse de a eșua. O spun pentru că am făcut afaceri și în Moldova. Chiar imediat după 7 aprilie am deschis o mică agenție de publicitate în Chișinău”, spune Dragoș Musteață.

Referindu-se la evenimentele din 7 aprilie, tînărul le tratează ca pe un „vaccin”. „Eram fraged cînd s-au întîmplat toate.

Nu m-am gîndit că făcînd bine poți să ajungi rău, de aceea toată murdăria care a fost aruncată atunci în capul meu am tratat-o ca pe o lecție de viață. Astăzi încerc să fiu optimist și să cred că sacrificiul tinerilor de pe 7 aprilie va avea un impact benefic în dezvoltarea Republicii Moldova”, analizează Dragoș.

Ion Galațchi recunoaște că evenimentele din 7 aprilie 2009 l-au marcat, iar acum realizează că nu ar mai face ceea ce a făcut atunci. „Democrația care ne-a fost oferită pe tavă a fost flegmă în ochi. Toți foștii politicieni care ne insuflau ca să luptăm pentru democrație și adevăr stau acum închiși.

Acum nimeni nu e interesat să ducă la bun sfîrșit dosarul 7 aprilie. Cei care și-au tras foloasele de pe acele proteste conduc și astăzi”, a conchis tînărul, cunoscut drept băiatul în tricou galben de pe 7 aprilie pentru anticorupție.md.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?