X 
Transnistria stiri: 1434
Preşedintele stiri: 4031

Liberalii consideră că Moldova nu este pregătită pentru implementarea sistemului electoral mixt

22 apr. 2013,, 17:03   Politică
3293 1
Foto : arena.md
Moldova nu este pregătită deocamdată pentru implementarea sistemului electoral mixt, consideră vicepreşedintele Partidului Liberal, Corina Fusu.

Potrivit Agenţiei "Infotag", ea a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că "sistemul electoral mixt va genera haos".

"Sistemul de vot în baza circumscripţiilor nominale este în favoarea celor cu bani mulţi. Avînd în vedere faptul că Moldova este o ţară săracă, votul alegătorului va putea fi cumpărat foarte uşor", consideră Fusu. Ea a menţionat că "noul sistem va contribui la coruperea electoratului".

Potrivit vicepreşedintelui PL, un alt argument împotriva sistemului mixt este şi faptul că "Moldova are un sistem parlamentar slab, de asemenea, şi partide politice slabe".

"Sistemul de vot în baza circumscripţiilor nominale este benefic în cazul ţărilor cu democraţii avansate şi în ţările cu experienţă bogată în ceea ce priveşte funcţionarea sistemului parlamentar", a spus ea.

Fusu a specificat că, joi, în cadrul şedinţei Parlamentului, va solicita renumărarea voturilor acordate pentru implementarea sistemului electoral mixt.

"Sînt persoane care nu au votat pentru acest proiect de lege, deşi votul lor a fost numărat", a anunţat vicepreşedintele PL, Corina Fusu.

Ea a numit "inadmisibilă" votarea unui asemenea proiect de lege, care prevede schimbarea sistemului electoral, "fără a fi consultată societatea civilă şi fără a avea o expertiză a Consiliului Europei".

Totodată, luni în cadrul unei conferinţe de presă a Organizaţiei de Femei a PL, s-a vorbit despre necesitatea de a numi un alt candidat la funcţia de prim-ministru în locul lui Vlad Filat.

"Doar în aşa fel putem reface Alianţa pentru Integrare Europeană şi să votăm pentru noul guvern. Doar în acest fel putem recîştiga încrederea alegătorilor", a specificat Fusu.

Vineri, Parlamentul a aprobat în a doua lectură proiectul de lege care prevede implementarea sistemului electoral mixt. Iniţiativa a fost susţinută de 63 de deputaţi. Noul sistem prevede că în cadrul următoarelor alegeri parlamentare, 51 de deputaţi vor fi aleşi în baza listelor de partid, restul 50 - în baza circumscripţiilor nominale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?