Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4015

ANPCI acuză conducerea AGEPI de faptul că îi obstrucţionează activitatea

10 apr. 2013,, 10:54   Societate
4895 0

Foto : procuratura.md
Asociaţia Naţională pentru Protecţia Creaţiei Intelectuale (ANPCI) acuză Agenţia de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI) de faptul că, prin acţiunile sale, îi obstrucţionează activitatea şi creează o stare de conflict dintre asociaţiile din domeniu şi oamenii de creaţie.

Marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la "Infotag", preşedintele ANPCI, Iurie Gheorghiţă, a menţionat că, pe data de 5 decembrie 2012, AGEPI a emis o decizie secretă, prin care Oficiul Republican al Drepturilor de Autor (ORDA) a primit dreptul de a colecta plăţile pentru gestionarea drepturilor de autor şi conexe.

"Asta în condiţiile în care singura asociaţie autorizată de AGEPI pentru toate categoriile de drepturi, inclusiv pentru colectarea plăţilor pentru gestionarea drepturilor de autor şi conexe, este ANPCI. "Arhitectul" principal al acestor acţiuni ilegale din partea AGEPI este vicedirectorul instituţiei, Ion Ţigănaş, căruia îi solicităm demisia, pe motiv că prin acţiunile sale a compromis funcţia pe care o deţine", a spus preşedintele Asociaţiei.

Potrivit lui, "ANPCI a devenit încă o dată ţinta tentativelor de distrugere din partea structurilor corupte şi funcţionarilor de stat, sub conducerea AGEPI".

"Pe parcursul activităţii sale, ANPCI a depistat faptul deturnării a zeci de milioane de lei, recompensa financiară pentru autorii moldoveni şi străini, compozitori, interpreţi şi producătorii de fonograme – de către un grup de persoane cu acordul tacit şi cu participarea conducerii AGEPI, a organelor de drept şi de control din Republica Moldova", a menţionat sursa citată.

ANPCI a făcut un apel către oamenii de creaţie din Moldova să nu se lase manipulaţi de anumite grupuri de persoane care urmăresc scopul de a destabiliza situaţia de pe piaţa drepturilor de autor.

"În special este vorba despre Viorica Nagacevschi şi Iurie Bădicu, care până nu demult au fost activişti şi lideri ai AsDAC, iar în prezent fondatori şi conducătorii Asociaţiei ORDA. Aceştia, prin intermediul şantajului, a declaraţiilor şi acţiunilor false, încearcă să destabilizeze situaţia pe piaţa drepturilor de autor şi conexe, fiind susţinuţi de unii funcţionari din structurile de stat", a spus Gheorghiţa.

El a menţionat că ANPCI se va adresa Procuraturii Generale cu solicitarea de a atrage la răspundere toate persoanele implicate în această "caracatiţă" criminală. Artiştii prezenţi la conferinţa de presă, foşti membri ai Asociaţiei AsDAC, s-au arătat nemulţumiţi de faptul că pînă acum au primit recompense băneşti nesemnificative pentru drepturile de autor.

"În Moldova, legea nu funcţionează la acest capitol. Recompensele primite sînt infime. De exemplu, tatăl meu, poetul Gheorghe Vodă, autorul imnului oraşului Chişinău, a primit 80 de lei recompensă pentru drepturile de autor", a spus interpretul Ricu Vodă, care şi-a exprimat speranţa că ANPCI va face ordine pe piaţa drepturilor de autor şi conexe.

Solicitat de reporterul "Infotag" că comenteze situaţia, vicedirectorul AGEPI, Ion Ţigănaş, a calificat acuzaţiile ANPCI drept nefondate, care au drept scop discreditarea instituţiei.

"Prin acţiunile sale, AGEPI vrea să demonopolizeze piaţa drepturilor de autor, ceea ce înseamnă că pot exista mai multe asociaţii cu dreptul de a administra drepturile de autor. În ultimă instanţă, oamenii de creaţie vor decide care asociaţie le va proteja drepturile de autor. Pentru aceasta asociaţiile din domeniu vor trebui să demonstreze că au o administrare eficientă, că sînt transparente în acumularea şi gestionarea banilor. Doar astfel, aceste asociaţii vor cîştiga simpatia oamenilor de creaţie", a explicat vicedirectorul instituţiei, precizînd că "monopolizarea acestei pieţe de către o singură asociaţie nu este în beneficiul oamenilor de creaţie".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?