X 
Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Candu, despre tichetele de masă oferite gratuit

1 feb. 2017,, 15:27   Societate
6148 3

Tichetele de masă, oferite gratuit de către patroni, vor fi un supliment semnificativ la salariu care nu se va impozita, pentru ca angajaţii să-şi cumpere produse alimentare.

Mai mult decît atît, acesta este un sistem care funcţionează de ani buni în ţările europene. De această părere este preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Documentul ce prevede crearea sistemului tichetelor de masă a fost discutat astăzi cu sindicaliştii, patronatele şi reprezentanţii ministerelor şi agenţilor economici.

"E un supliment la salariu, de 45 de lei pe zi, 900 de lei pe lună. Dar avem posibilitatea să-l majorăm. Este o iniţiativă care ţine şi de lupta împotriva salariilor în plic, dar presupune şi încasări la buget, încasări de TVA. Este o primă discuţie în acest sensă. Vrem să găsim şi voinţă politică şi în această sesiune să votăm această lege", a spus preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Tichetele pentru alimentaţie sînt oferite de ani buni în mai multe ţări europene şi în Statele Unite. Preţul bonurilor variază considerabil de la un stat la altul. De pildă, cele mai ieftine tichete din Europa sînt în Bulgaria, în timp ce în Franţa, Spania şi Suedia acestea valorează de două sau chiar de zece ori mai mult.

Sistemul tichetelor de masă este o practică răspîndită în întreaga lume. Acest tip de adaos salarial este folosit în țări europene precum România, Bulgaria, Austria, Belgia, Cehia, Elveția şi Franța. Nu întotdeauna, însă, valoarea bonurilor acoperă costul unei mese, aşa cum ar fi ideal. Dacă în Bulgaria angajații primesc aproximativ un euro şi jumătate pe zi pentru mîncare, atunci în Franța salariaţilor li se oferă un prînz la un preţ de aproximativ opt ori mai mare. Iar în Spania şi Belgia, costul unui bon este de nouă şi, respectiv, şapte euro. Valoarea tichetelor din România este de peste doi euro, suficient pentru o masă care să includă ciorbă, felul doi şi desert.

Potrivit presei, în România astfel de bonuri sînt oferite zilnic la peste două milioane de angajaţi. Tichetele de masă sînt emise pe suport de hîrtie sau în format electronic. Ele pot fi folosite atît în cantine, restaurante sau bufete, cît și în magazine. Bonurile nu sînt impozitate.

Acest sistem aduce încasări mai mari la bugetul de stat și o scădere a economiei tenebre. Potrivit statisticilor, la nivel mondial, peste 70 de milioane de oameni beneficiază de tichete de masă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?