Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Curtea a decis: Dodon este obligat să numească miniștrii propuși de premier

24 ian. 2017,, 11:55   Politică
9625 15

Președintele poate respinge doar o singură o dată și în mod argumentat propunerea premierului de numire în funcție a unui ministru, comunică Noi.md.

Hotărîrea a fost pronunțată astăzi de Curtea Constituțională, după ce liberalii i-au cerut să delimiteze competențele președintelui și premierului în problema remanierilor guvernamentale. Sesizarea a fost depusă, în condițiile în care Igor Dodon anunța anterior că nu va promova candidatura lui Valeriu Munteanu în funcția de ministru al Apărării.
Astfel, Curtea a stabilit că președintele poate refuza o singură dată o candidatură propusă de premier, în cazul în care aceasta nu corespunde cerințelor legale. La rîndul său, premierul poate înainta repetat aceeași candidatură, pe care șeful statului este obligat să o promoveze.

„Voința politică a președintelui nu poate constitui o sursă de blocaj instituțional, și nici nu poate anula competențele prim-ministrului în ceea ce privește numirea sau revocarea unor miniștri. Premierul joacă un rol primar în procedura de remaniere guvernamentală. Prin urmare președintele poate refuza o singură dată motivat propunerea premierului de numire în funcție a unui ministru”, se arată în hotărîrea Curții Constituționale.
Potrivit CCM, pentru evitarea blocajelor instituționale, autoritățile publice au obligația constituțională să colaboreze. Judecătorii Curții au amintit că în cadrul regimului parlamentar al Republicii Moldova, președintele are competențe restrînse și nu poartă nicio responsabilitate politică pentru activitatea Guvernului. Prin urmare, rolul acestuia în configurarea componenței Executivului este unul limitat, se mai arată în hotărîre.

”După acordarea votului de încredere Guvernului de către Parlament, președintele nu este în drept să nu numească Guvernul, fie că este sau nu de acord cu componența nominală. Neexercitarea atribuțiilor constituționale de către președinte ar duce la încălcarea principiului separației puterilor în stat”, au conchis membrii Curții.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?