X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Liberalii își caută dreptatea la Curtea Constituțională

10 ian. 2017,, 11:23   Politică
7146 11

Deputații liberali au cerut astăzi Curții Constituționale să stabilească dacă președintele are drept de veto în problema revocării sau numirii unor membri ai Guvernului, informează NOI.md.


Demersul a fost înaintat după ce, anterior, președintele Igor Dodon a dat de înțeles că nu-l va numi în funcția de ministru al Apărării pe liberalul Valeriu Munteanu. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a precizat că problema competențelor șefului statului trebuie clarificată de Curtea Constituțională, pentru a evita anumite situații tensionate între președinte și guvernare pe viitor.

„Constituția nu spune clar dacă are dreptul președintele de a respinge numirea Guvernului sau numirea unor miniștri. Am solicitat Curții să interpreteze articolul 98 din Constituție și să spună clar în ce situații poate respinge candidaturile președintele, de cîte ori, și dacă în genere are dreptul de veto. Este cunoscut faptul că guvernul este format de majoritatea parlamentară care își asumă actul guvernării. Răspunderea o poartă tot guvernarea, și nu președintele”, a explicat astăzi Mihai Ghimpu.

Liderul PL a mai menționat că demersul cu privire la numirea lui Valeriu Munteanu în funcția de ministru al apărării încă nu a fost înaintat președintelui. „Actualul președinte deja a început să facă declarații că nu va accepta, că nu va numi. Părerea noastră e că nu președintele decide, este doar o normă constituțională prin care i se oferă dreptul de a numi în funcție, în calitate de arbitru, dar fără a condiționa în cazul dat Parlamentul”, a adăugat Ghimpu.

Menționăm că sesizarea liberalilor prevede interpretarea dispozițiilor articolului 98 din Constituție, care stipulează următoarele: „În baza votului de încredere acordat de Parlament, Preşedintele Republicii Moldova numeşte Guvernul”. „În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a funcţiei, Preşedintele Republicii Moldova revocă şi numeşte, la propunerea Prim-ministrului, pe unii membri ai Guvernului”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?