X 
Eurovision stiri: 511
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384

Congresul civil: Legea liberalilor contravine Constituției R.Moldova și legilor internaționale

2 apr. 2013,, 16:12   Societate
5673 8
Foto : noi.md
Congresul civil își exprimă dezacordul față de proiectul de lege propus de liberali cu privire la politicile lingvistice în R.Moldova. Reprezentantul său, fostul ambasador al R.Moldova în Lituania, Ion Ciornîi, a declarat că inițiativa PL contravine unui șir de documente internaționale în domeniul funcționării limbilor, la care este parte Republica Moldova. "Republica Moldova a aderat la Declarația Organizației Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor care aparțin minorităților naționale sau etnice, religioase și lingvistice, articolele 1 și 2 ale cărora se referă la dreptul la studierea propriei culturi și religii, precum și folosirea liberă a limbii materne."

Potrivit unui reprezentant al Congresului, președintele Adunării Popoarelor din Moldova, Olga Gonciarova, inițiativa legislativă a doamnei Guțu contravine nu numai documentelor internaționale de bază, dar și legislației interne, și, în primul rînd, Constituției Republicii Moldova, Legii cu privire la minoritățile naționale, utilizarea limbilor, Legii cu privire la actele de identitate ale sistemului național de pașapoarte și multor alte acte normative. "Această inițiativă ne aduce înapoi în anii 90 și, în plus, desparte societatea noastră în tabere", a spus ea.

Potrivit lui Sergiu Nazaria, limba rusă a avut întotdeauna un loc special în societatea noastră. "Această limbă a fost posedată de Ștefan cel Mare, Dimitrie Cantemir, iar substratul inițiativei liberalilor este ideea lichidării statalității moldovenești, ruperea relațiilor cu Rusia și agravarea în continuare a problemei transnistrene", a spus el.

Reprezentanții congresului s-au arătat indignați de faptul că această inițiativă nu a fost contestată de reprezentanții altor partide și cer politicienilor să se opună cu fermitate proiectului de lege.

Președintele Adunării Popoarelor din Moldova a declarat că astăzi va fi trimisă o adresare către organizațiile internaționale responsabile de respectarea prevederilor din documentele internaționale de bază.

Pe 26 martie, Partidul Liberal a înregistrat în Parlament un proiect de lege cu privire la politicile lingvistice, care prevede recunoașterea limbii române drept limbă oficială a Republicii Moldova, anularea statutului limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică și privează minoritățile etnice din această țară de posibilitatea de instruire în limba maternă, cu excepția găgăuzilor.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?