Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Pavlovski: "Subiectivismul în sistemul judiciar este opusul noțiunii de stat de drept"

17 feb. 17:00   Societate
3449 0

Într-un stat de drept, domină legea, nu voința unei anumite persoane, iar judecătorul, chiar dacă nu-i place hotărîrea sa, o acceptă.

Declarația a fost făcută de fostul ministru al Justiției, fost judecător al Curții Europene a Drepturilor Omului din Moldova, juristul Stanislav Pavlovski, în cadrul emisiunii Morari live, transmite Noi.md.

Potrivit lui, subiectivismul în sistemul judiciar este practic opusul noțiunii de stat de drept, adică un stat bazat pe lege. Într-un stat de drept, legea stabilește un astfel de cadru încît un judecător, îi place lui acest lucru sau nu, nu poate vota în favoarea unei alte hotărîri judecătorești.

Stanislav Pavlovski a amintit de regretatul jurist american, membru al Curții Supreme a Statelor Unite, Antonin Scalia, care spunea că a fi judecător înseamnă să iei periodic decizii care nu-ți plac, iar cu judecătorul care ia întotdeauna decizii care îi plac, este ceva în neregulă.

"În această frază, domnul Scalia, cunoscut tocmai ca filosof al dreptului, a încapsulat sensul sacru al puterii judecătorești. El a explicat ce însdeamnă sistemul judiciar, ce înseamnă statul de drept, iar tu iei această decizie pentru că legea ți-o cere, nu pentru că așa vrei tu și nu pentru că așa ți-a ordonat partidul, ci pentru că astfel cere legea", a subliniat fostul ministru al Justiției.


În opinia sa, în Moldova lipsește și cultura juridică și ideea că așa trebuie să fie, pentru că asta este legea.

Stanislav Pavlovski a subliniat că o persoană poate fi infractor de 100 de ori, dar dacă nu i-ai putut dovedi vinovăția în mod procedural, adică în modul prevăzut de lege, persoana respectivă trebui eliberată.

"Chiar dacă de trei ori ești sigur, simți că este un infractor de trei ori. Există astfel de situații. Știu sigur că a omorît, dar nu pot să dovedesc. Și dacă nu poți dovedi, trebuie să îl eliberezi. Asta e tragedia situației. Eu, în calitate de judecător, nu pot să atașez la acest dosar sentimentele sau senzațiile mele personale", a declarat fostul ministru al Justiției, fostul judecător al Curții Europene a Drepturilor Omului din Republica Moldova, expert în drept.

8
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?