X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Experţii au opinii diferite faţă de decizia preşedintelui Timofti

1 apr. 2013,, 15:53   Politică
6982 3
Foto: flux.md
Experţii au opinii diferite faţă de decizia preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, de a amîna procesul de desemnare a candidatului pentru funcţia de premier de la 1 aprilie la 5 aprilie 2013, cînd se împlineşte o lună de la acordarea votului de neîncredere Guvernului.

Solicitat de reporterul "Infotag" să menţioneze dacă este suficientă această perioadă pentru a desemna un candidat, directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie a menţionat că "preşedintele a declarat anterior că va desemna candidatul doar atunci cînd acesta va fi susţinut de toate cele trei partide ale Alianţei pentru Integrare Europeană".

"Termenii limită de 1 aprilie sau 5 aprilie sînt termene pentru negociatori, cu scopul de a grăbi procesul. În actualele condiţii nu cred că preşedintele va risca să anunţe numele unui candidat care nu va avea susţinere parlamentară. Nicolae Timofti este raţional şi nu va lua vreo decizie care să declanşeze alegeri anticipate. Acum totul depinde de negocierile dintre liderii fostei AIE. Domnul Timofti nu are pîrghiile necesare pentru a interveni în acest proces. El poate doar să-l medieze", a spus Arcadie Barbăroşie, precizînd că "desemnarea unui candidat pentru funcţia de premier ar putea fi tergiversată şi pînă pe 5 aprilie 2014".

Analistul politic Anatol Ţăranu susţine că amînarea termenului de desemnare a candidatului la funcţia de premier are o singură explicaţie – negocierile de pînă acum nu au dat rezultat, iar Nicolae Timofti nu vrea să nominalizeze un candidat care nu are şanse".

"Prin această amînare, preşedintele a oferit partidelor încă o şansă pentru a ajunge la un numitor comun. Dar evident, acest lucru nu poate dura la nesfîrşit. În opinia mea, pe data de 5 aprilie va fi desemnat candidatul pentru funcţia de premier. Chiar dacă va fi o nouă amînare, aceasta nu va fi de lungă durată", susţine Ţăranu.

Fostul viceministru al Afacerilor Externe, Valeriu Ostalep, susține că toate încercările de a amîna procesul de desemnare a unui candidat vin din incompetenţa actualei puteri de a guverna.

"Este evident pentru toată lumea că cei care se află azi la putere au venit nu pentru a guverna, dar pentru a-şi soluţiona problemele personale. Această tergiversare se explică prin faptul că nu au reuşit încă să-şi delimiteze sferele de influenţă şi au ajuns în impas. Ceea ce-i convine unuia nu-i convine altuia. Candidatul nu va fi numit pe 5 aprilie şi, cel mai probabil, nu va fi numit nici în viitorul apropiat", a spus Ostalep, precizînd că "cei care ştiu, pot şi vor să facă ceva pentru ţară, fac, dar nu caută diverse tertipuri".

Liderul Mişcării Antimafie, Sergiu Mocanu, consideră că ultimatumul lui Nicolae Timofti nu este altceva decît o înţelegere între cele trei partide AIE ca Vlad Filat să fie nominalizat pe 5 aprilie la funcţia de premier.

"Există deja o înţelegere între ei, iar semnalul că s-a ajuns la această înţelegere este faptul că lui Nicolae Vicol i-a fost schimbată măsură de detenţie în arest la domiciliu, iar Victor Popa a fost desemnat judecător la Curtea Constituţională. Ceea ce este mai important şi despre care încă nu s-a anunţat public, este revenirea lui Vlad Plahotniuc într-o funcţie sau alta", a spus Mocanu.

Întrebat cum este posibilă o împăcare între liderii fostei AIE, în condiţiile în care anterior s-au acuzat reciproc de toate relele, Sergiu Mocanu a menţionat că "aceştia judecă dintr-o altă perspectivă".

"Pe ei îi leagă lucruri nevăzute, crime săvîrşite pe parcursul guvernării. Crima este un liant mai puternic decît betonul", a spus liderul Mişcării Antimafie, precizînd că în actualele condiţii politice nu se prevăd alegeri anticipate.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?